Τι είναι το Ebook;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η μαγεία του ηλεκτρονικού βιβλίου

Πότε δεν είναι βιβλίο ένα βιβλίο; Όταν είναι ένα ebook, φυσικά! Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η εφεύρεση του «ηλεκτρονικού χαρτιού» άνοιξε ξαφνικά έναν κόσμο δυνατοτήτων. Με αυτήν την τεχνολογία χαμηλής ενέργειας, οι άνθρωποι μπορούσαν ξαφνικά να διαβάσουν βιβλία σε μια ψηφιακή συσκευή χωρίς να αλλάζουν συνεχώς μπαταρίες. Αυτή η εφεύρεση, το ebook, ακολουθήθηκε από μια έκρηξη ψηφιακών εκδόσεων, επιτρέποντας στους αναγνώστες να αγοράζουν και να μεταφέρουν άμεσα βιβλία οπουδήποτε, σε οποιαδήποτε συσκευή.
Σε αυτήν την ανάρτηση, θα βρούμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς μορφές ebook και θα αποκαλύψουμε τους λόγους για τους οποίους (σχεδόν) κάθε συγγραφέας πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στην επανάσταση των ψηφιακών εκδόσεων.

Οι δύο πιο κοινές μορφές ebook

Ακριβώς όπως οι υπολογιστές ανταγωνίζονται τους Macs και τα iPhone το πολεμούν ενάντια σε συσκευές Android, υπάρχουν δύο μεγάλες ανταγωνιστικές μορφές ebook. Αλλά μην ανησυχείτε: αν θέλετε να δημοσιεύσετε ένα ebook, πρέπει να ανησυχείτε μόνο για ένα από αυτά.

EPUB: Το χρυσό πρότυπο

Μέχρι στιγμής η πιο κοινή μορφή ebook, το “EPUB” είναι σχεδόν συνώνυμο με το “ebook” αυτές τις μέρες. Οι περισσότερες συσκευές e-reader στην αγορά το χρησιμοποιούν ως τον προεπιλεγμένο τύπο αρχείου τους, οπότε είτε αγοράζετε ένα βιβλίο από την Google είτε δανείζεστε ένα από το Overdrive, οι περισσότεροι διανομείς θα ρίξουν αρχεία EPUB στη συσκευή σας.

Υποστηριζόμενες συσκευές

Μερικοί από τους πιο δημοφιλείς ηλεκτρονικούς αναγνώστες που χρησιμοποιούν εγγενώς τη μορφή EPUB περιλαμβάνουν:

  • Kobo Clara HD
  • Kobo Forma
  • NOOK GlowLight Plus
kobo ebook

AZN: Η μορφή της Amazon

Η Amazon χρησιμοποιούν τη δική τους ιδιόκτητη μορφή ebook που ονομάζεται AZN, η οποία είναι μια εξέλιξη της προηγούμενης μορφής MOBI . Διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από το EPUB καθώς διαθέτει επίσης τεχνολογία Digital Rights Management (DRM) που καθιστά δυσκολότερη την κοινή χρήση και την πειρατεία.
Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αρχίσετε να πανικοβάλλετε για την απομνημόνευση όλων αυτών των ακρωνυμίων: αυτές τις μέρες, το Kindle Direct Publishing (πλατφόρμα συγγραφέα του Amazon) δέχεται αρχεία EPUB, τα οποία θα μετατραπούν αυτόματα σε AZN για εσάς. Για τους συγγραφείς, αυτό σημαίνει ότι τα EPUB είναι συχνά η μόνη μορφή που θα χρειαστεί ποτέ να ανησυχούν.

Υποστηριζόμενες συσκευές

Αυτός ο τύπος αρχείου χρησιμοποιείται από όλους τους αναγνώστες ebook στο οικοσύστημα του Amazon, συμπεριλαμβανομένων:

  • Kindle Paperwhite 8 GB
  • Kindle Oasis 8 GB
  • Kindle Reader App (δωρεάν λήψη σε τηλέφωνα και tablet)

Τώρα που είστε εξοικειωμένοι με τη φύση των ebooks, ας πάρουμε τα ζουμερά πράγματα.

kindle ebook

Γιατί (σχεδόν) κάθε συγγραφέας πρέπει να δημοσιεύσει ebooks;

Πρώτον, ζούμε τώρα σε έναν ψηφιακό κόσμο: το 2007, το πρώτο Kindle άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εκατομμύρια αναγνώστες αγόρασαν και διάβαζαν βιβλία, και τα ηλεκτρονικά βιβλία θα συνεχίσουν να αυξάνονται μόνο στο μέλλον.
Δεύτερον, πιθανότατα θα διευκολύνει τη ζωή σας ως ανεξάρτητος συγγραφέας! Τα ηλεκτρονικά βιβλία επιτρέπουν σε ανεξάρτητους συγγραφείς να προσεγγίζουν ένα ευρύ κοινό και να ζουν ως συγγραφείς. Στην πραγματικότητα, για τους περισσότερους συγγραφείς που δημοσιεύουν σήμερα, θα ήταν αδιανόητο να υπάρχει σχέδιο διανομής μόνο για εκτύπωση. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στα οφέλη της δημοσίευσης ηλεκτρονικών βιβλίων για συγγραφείς παντού.

Είναι ιδανικά για προσβασιμότητα

Ένα μεγάλο πράγμα για τα ebooks είναι πόσο προσαρμόσιμα είναι: μπορείτε να προσαρμόσετε τα πάντα, από το μέγεθος της γραμματοσειράς και της γραμματοσειράς στο χρώμα του φόντου. Οι αναγνώστες με προβλήματα όρασης μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε σχεδόν οποιοδήποτε βιβλίο και να το κάνουν «μεγάλη εκτύπωση».
Η τεχνολογία που επιτρέπει στα ebook να ταιριάζουν σε κάθε συσκευή και να ικανοποιούν τις ανάγκες κάθε αναγνώστη που ονομάζεται “reflowable text” – πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σταθερό μέγεθος και θέση γραμματοσειράς. Για να βοηθήσει τους πελάτες του να κατανοήσουν καλύτερα αυτήν την έννοια, ο σχεδιαστής βιβλίων Alan Barnett περιγράφει τα ebook ως “μια μακρά, κυλιόμενη αλυσίδα κειμένου που χωρίζεται στο κάτω μέρος της οθόνης (όχι στη σελίδα).”

Είναι φθηνά στην κατασκευή και εύκολο στην πώληση

Τα ebook δεν παίρνουν χαρτί, μελάνι και κόλλα για να δημιουργηθούν. Δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται σε αποθήκη και να αποστέλλονται σε όλη τη χώρα. Ως αποτέλεσμα, το γενικό κόστος είναι σχεδόν αμελητέο, με αποτέλεσμα χαμηλότερο σημείο τιμής για τους αναγνώστες και πολύ μεγαλύτερο μέρος των δικαιωμάτων για τους συγγραφείς .
Μπορείτε να προσεγγίσετε άμεσα ένα τεράστιο κοινό
Με την ψηφιακή διανομή των ebooks , οποιοσδήποτε συγγραφέας μπορεί σχεδόν να προσεγγίσει τους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο χωρίς να φύγει ποτέ από το σπίτι του.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της δημοσίευσης ebooks;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αποφύγετε τη συνολική δημοσίευση ebooks. Εκτός αν δημοσιεύετε ένα κείμενο που απαιτεί πολύ οπτικό έλεγχο του τίτλου σας (όπως ένα ακαδημαϊκό βιβλίο ή ένα βιβλίο φωτογραφίας).
Φυσικά, οι συγγραφείς που εκδίδουν ένα βιβλίο με τυπογραφία και με απαιτητικές ανάγκες διάταξης σελίδας μπορεί να είναι καλύτερα να επιλέξουν την παραδοσιακή εκτύπωση ως μέθοδο παραγωγής απλά επειδή οι περιορισμοί του αναδιαρθρώσιμου κειμένου στην ebook έκδοση θα κάνουν το σχεδιασμό του βιβλίου σας πιο περίπλοκο.
Στη συνέχεια, υπάρχει το ρομαντικό στοιχείο: η ιδέα των αναγνωστών να κρατούν το βιβλίο σας είναι σίγουρα δελεαστική. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης αρκετά οικονομικοί αποδοτικοί τρόποι για οποιονδήποτε ανεξάρτητο συγγραφέα να πουλήσει σε περιορισμένο αριθμό τυπωμένα βιβλία , έτσι ώστε οποιοσδήποτε από τους αναγνώστες σας που απολαμβάνουν να κρατούν ένα κλασικό βιβλίο με ράχη, χαρτόδετο και να μπορούν να απολαύσει αυτήν την εμπειρία.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο