Σελιδοποίηση Βιβλίου – Βασικοί Κανόνες Τυπογραφίας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στη σελιδοποίηση βιβλίου ας ξεκινήσουμε από έξω προς τα μέσα ή από τη μεγάλη εικόνα προς τις λεπτομέρειες, αν θέλετε. Η πρώτη σειρά κανόνων για την οποία θα μιλήσουμε θα επικεντρωθεί στο έγγραφο (έντυπο, ή ιστοσελίδα) και θα ασχοληθεί με την τυπογραφία και το στυλ σε μεγαλύτερη κλίμακα.

1. Μην εμπιστεύεστε τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του λογισμικού

Τα περισσότερα από τα λογισμικά στην εργαλειοθήκη σας δεν έχουν δημιουργηθεί από σχεδιαστές και οι ανάγκες σας θα διαφέρουν ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο εργάζεστε. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να ελέγχετε τουλάχιστον τις προεπιλεγμένες ή τρέχουσες ρυθμίσεις του λογισμικού που χρησιμοποιείτε. Η προεπιλεγμένη ρύθμιση δεν σημαίνει και την καλύτερη ρύθμιση για εσάς. Είναι περισσότερο ο καλύτερος τρόπος ρύθμισης των πραγμάτων για τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών (πελατών). Μην πιστεύετε ότι πρέπει να την ακολουθήσετε μόνο και μόνο επειδή υπήρχε όταν το αγοράσατε. Πάντα να τροποποιείτε και να προσαρμόζετε τον χώρο εργασίας στις δικές σας ανάγκες, επειδή εσείς είστε αυτός που θα εργάζεται με αυτόν.
Αν εργάζεστε με το Photoshop, όπως πολλοί από εμάς, δείτε αυτό το παλαιότερο, αλλά εξαιρετικό άρθρο σχετικά με τη ρύθμιση του χώρου εργασίας του Photoshop για σχεδιασμό ιστοσελίδων και εφαρμογών στο περιοδικό Smashing, επειδή υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να προσέξετε, όπως οι μονάδες μέτρησης και τα χρώματα. Μην το προσπεράσετε γιατί μπορεί να διαπιστώσετε ότι το σχέδιό σας φαίνεται κάπως διαφορετικό από εσάς όμως.

2. Εξασφαλίστε καλή αντίθεση μεταξύ κειμένου και φόντου

Ανεξάρτητα από το είδος της σελίδας ή το τμήμα που πρόκειται να σχεδιάσετε, η δημιουργία κατάλληλης αντίθεσης μεταξύ κειμένου και φόντου είναι ζωτικής σημασίας για να είναι το κείμενο ευανάγνωστο. Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας σε τρόπο σκέψης B & W (μαύρο και άσπρο) προκειμένου να επιλέξετε τη σωστή αντίθεση. Αν είστε καλά καταρτισμένοι στην ψυχολογία των χρωμάτων, μπορείτε γρήγορα να δημιουργήσετε μια ισορροπημένη χρωματική παλέτα χρησιμοποιώντας αναλογικά, συμπληρωματικά, σύνθετα, μονοχρωματικά ή τριαδικά χρώματα.
Διαφορετικά, υπάρχουν πολλά σπουδαία εργαλεία για να σας βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ο χρωματικός τροχός που δημιουργήθηκε από την Adobe, το paletton, το colorsontheweb, ή σελίδες όπως οι Colorhexa και COLOURlovers που παρέχουν διάφορες παλέτες και σύνολα που δημιουργήθηκαν από κοινότητες σχεδιαστών. Αν αυτά δεν είναι αρκετά, απλώς χρησιμοποιήστε το Google για να αναζητήσετε άλλες πηγές και επιλέξτε τα εργαλεία με τα οποία αισθάνεστε πιο άνετα.
Σημείωση: Όποτε μπορείτε, δηλαδή σε όλες τις περιπτώσεις, αποφύγετε τη χρήση καθαρού μαύρου (#000, hsl(0,0%,0%), rgb(0,0,0,0)). Αυτό ισχύει για το σχεδιασμό συνολικά. Ίσως αναρωτιέστε γιατί και εδώ είναι η απάντηση. Το καθαρό μαύρο χρώμα δεν είναι τόσο φυσικό όσο θα μπορούσατε να νομίζετε. Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. Περιβάλλεστε από χιλιάδες διαφορετικές αποχρώσεις χρωμάτων, οι περισσότερες από τις οποίες δεν είναι απολύτως μαύρες. Όταν ρίχνετε μια ματιά σε παραδείγματα σχεδιασμού UI, αυτά που βασίζονται σε καθαρό μαύρο χρώμα σχεδόν ποτέ δεν φαίνονται τόσο καλά και φυσικά όσο αυτά που βασίζονται σε σκούρες αποχρώσεις.

3. Αποφύγετε τα σκουπίδια των διαγραμμάτων και των σελίδων

Αυτός ο κανόνας λέει απλά ότι πρέπει να αποφεύγετε να συμπεριλαμβάνετε περιττά δεδομένα σε διαγράμματα, γραφήματα ή σελίδες. Σε όλες τις περιπτώσεις σκεφτείτε τις πληροφορίες που ο χρήστης θα θέλει και επίσης θα θέλει να δει. Παρόλο που μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να παρέχετε όσα περισσότερα δεδομένα μπορείτε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι πολλές πληροφορίες μπορούν εύκολα να γεμίσουν το μέσο και ο χρήστης δεν θα είναι σε θέση να τις κατανοήσει ή μπορεί να τον παραπλανήσουν. Έτσι, να σκέφτεστε πάντα ποιες είναι οι πιο σημαντικές πληροφορίες και να τις παρέχετε πρώτες.

4. Επιβάλλετε ένα σταθερό στυλ σε ένα έγγραφο

Ένας από τους παράγοντες του σπουδαίου σχεδιασμού είναι η σταθερότητα στο στυλ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με αυτό. Το μέσο που παρέχει πληροφορίες σε συνεπή και προβλέψιμη μορφή θα κερδίζει πάντα έναντι του χαοτικού και αταξινόμητου χώρου ακαταστασίας. Η τυπογραφία σας θα πρέπει να βασίζεται πάντα σε συγκεκριμένο σχέδιο, όχι στη στιγμιαία διάθεση ή οτιδήποτε άλλο.
Δημιουργείτε πάντα έναν οδηγό στυλ που θα ακολουθείτε σε όλο το έργο. Δεν επιτρέπονται δικαιολογίες. Θέλετε να διατηρήσετε τα πάντα όσο το δυνατόν πιο συνεπή, ώστε ο χρήστης να μην χρειάζεται να μαντέψει ή να αμφισβητήσει τίποτα και απλά να απολαύσει την εμπειρία.

5. Διατηρήστε μια οπτική ιεραρχία

Για όσους από εσάς δεν είστε εξοικειωμένοι με την οπτική ιεραρχία. Η οπτική ιεραρχία έχει να κάνει με τη χρήση διαφορετικού στυλ παρουσίασης για διαφορετικά είδη αντικειμένων κειμένου. Αυτά τα αντικείμενα είναι οι επικεφαλίδες, το κείμενο σώματος, οι λεζάντες, τα εισαγωγικά κ.λπ. Κάθε ένα από αυτά τα αντικείμενα θα πρέπει να έχει ορίσει κάποιο στυλ που θα ακολουθεί με συνέπεια. Αυτό μπορεί να είναι το μέγεθος γραμματοσειράς, το βάρος μιας γραμματοσειράς, το στυλ γραμματοσειράς, η απόσταση μεταξύ γραμμάτων, το εσοχή και ούτω καθεξής. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά τύπου είναι σημαντικά επειδή επιτρέπουν στους χρήστες να καταλάβουν καλύτερα τι είδους περιεχόμενο διαβάζουν.
Για παράδειγμα, η κύρια επικεφαλίδα και το κείμενο σώματος πρέπει πάντα να έχουν διαφορετικό μέγεθος. Διαφορετικά, θα είναι πιο δύσκολο να διακρίνουν μεταξύ τους και να αποφασίσουν ποιο είναι πιο σημαντικό. Το ίδιο ισχύει και για δευτερεύουσα επικεφαλίδα, εισαγωγικά, πλάγια γράμματα, κεντραρισμένο κείμενο, αριστερά ή δεξιά ευθυγραμμισμένο κείμενο και πολλά άλλα. Ωστόσο, η οπτική ιεραρχία πηγαίνει ακόμη πιο βαθιά. Περιλαμβάνει επίσης το σύστημα πλέγματος, την κατανομή και την τοποθέτηση του περιεχομένου, καθώς και τα μέσα ενημέρωσης.
Πρέπει πάντα να έχετε κατά νου πώς τα μάτια λειτουργούν με κομμάτια κειμένου και ποιο περιεχόμενο είναι πιο σημαντικό και έχει μεγαλύτερη σημασία (ή προτεραιότητα) από άλλο. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, στη συνέχεια αποφασίζετε για το πώς θα το διαμορφώσετε, ώστε να ακολουθεί την ακριβή σειρά και εμπειρία που θέλετε. Καμία λεπτομέρεια δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη.

6. Στοιχεία σελίδας που σχετίζονται με την ομάδα

Όταν τα στοιχεία τοποθετούνται κοντά μεταξύ τους, οι άνθρωποι τείνουν να τα αντιλαμβάνονται ως ομάδα. Αυτός είναι ένας από τους νόμους της Gestalt που ονομάζεται εγγύτητα (ομοιότητα, συνέχεια, κλείσιμο, εγγύτητα, συμμετρία, κοινή μοίρα, καλή gestalt και προηγούμενη εμπειρία). Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί και αντίστροφα. Όταν θέλετε να βοηθήσετε τους χρήστες να καταλάβουν ποιο αντικείμενο σχετίζεται με τι, ο ευκολότερος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι μέσω του λευκού χώρου.
Πάρτε για παράδειγμα ένα ιστολόγιο. Αν διαθέτετε αριθμό αναρτήσεων στην κεντρική σελίδα, όλες θα πρέπει να έχουν κάποιο λευκό χώρο μεταξύ τους, ώστε να γίνονται αντιληπτές ως μεμονωμένα αντικείμενα. Ωστόσο, η επικεφαλίδα και η περίληψή τους (ή η λεζάντα του κειμένου) θα πρέπει να χρησιμοποιούν διαφορετική ποσότητα λευκού χώρου για να δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της ομάδας, ώστε ο χρήστης να τις αντιλαμβάνεται ως σχετικές μεταξύ τους. Παρόμοια φιλοσοφία θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά το σχεδιασμό ενός δικτυακού τόπου.
Κάθε δικτυακός τόπος αποτελείται από έναν αριθμό διακριτών τμημάτων και κάθε ένα από αυτά τα τμήματα περιέχει κάποιο περιεχόμενο. Για να διασφαλίσετε ότι το περιεχόμενο δεν θα αναμειχθεί μεταξύ τους, θα πρέπει και πάλι να χρησιμοποιήσετε σταθερή ποσότητα λευκού χώρου για να μετατρέψετε κάθε ενότητα σε ανεξάρτητη ομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, παρόλο που δεν θα παρέχετε επικεφαλίδες ή οτιδήποτε άλλο που να υποδεικνύει νέα ενότητα, οι χρήστες θα το καταλαβαίνουν πάντα ακούσια. Αυτός ο νόμος της ομαδοποίησης συναφών στοιχείων χρησιμοποιείται καθημερινά σε μονοσέλιδες διατάξεις και ιστότοπους και αυτές είναι οι καλύτερες επιδείξεις για το πώς να προσεγγίσετε σωστά αυτόν τον νόμο.

Πώς να μορφοποιήσετε μεγάλα σώματα κειμένου

7. Ρύθμιση του τυπωμένου κειμένου σώματος από 9 σε 11 στιγμές (12 με 15 pixel για το διαδίκτυο)

Ο πρώτος κανόνας που θα μάθετε είναι λίγο περίπλοκος. Δεδομένου ότι ο ιστός και η εκτύπωση είναι διαφορετικά περιβάλλοντα πρέπει να το χωρίσουμε να εξερευνήσουμε αυτόν τον κανόνα και ξεχωριστά και για τα δύο περιβάλλοντα. Ας συζητήσουμε πρώτα για την εκτύπωση. Η τυπογραφία στην εκτύπωση έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Είναι σταθερό περιβάλλον με καθορισμένη διάσταση. Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν (ακόμα) όταν αγοράζετε μια εφημερίδα ή ένα περιοδικό σε μέγεθος Α4 να συρρικνωθεί ή να επεκταθεί στην τσάντα σας. Έχοντας αυτό κατά νου, μπορείτε να ελέγχετε όλες τις μεταβλητές με τις οποίες δουλεύετε, όπως το πλάτος και το ύψος του μέσου, το μήκος της γραμμής κ.λπ.
Αυτό κάνει την εκτύπωση πολύ πιο εύκολη στο χειρισμό με μερικούς μόνο προκαθορισμένους κανόνες ή οδηγούς για την τυπογραφία. Ένας καλός κανόνας για το κείμενο σώματος στην εκτύπωση, όταν πρόκειται για το μέγεθος, είναι να το ρυθμίζετε μεταξύ 9 και 11 στιγμών ή 12px και 15px αν πρόκειται για διαδίκτυο. Η παραμονή σε αυτό το εύρος θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε το περιεχόμενο ευανάγνωστο και ευανάγνωστο για τους αναγνώστες σας.
Ανεξάρτητα από το πόσο άνετη μπορεί να είναι η εργασία με καθορισμένες αμετάβλητες διαστάσεις, δεν είναι αυτός ο τρόπος λειτουργίας του διαδικτύου. Όταν βάζετε κάποιο περιεχόμενο στο διαδίκτυο είναι δύσκολο να ελέγξετε σε ποιες συσκευές μπορούν οι χρήστες να το δουν και ποιες ιδιότητες θα έχει η οθόνη. Ωστόσο, ένα πράγμα που μπορείτε να ελέγξετε είναι το μέγεθος της γραμματοσειράς του κειμένου. Το μέγεθος της γραμματοσειράς έχει τεράστια επίδραση στη συνολική αναγνωσιμότητα του περιεχομένου σας και θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος του σχεδίου τυπογραφίας σας σε κάθε έργο στο οποίο εργάζεστε. Πώς μπορείτε λοιπόν να βεβαιωθείτε ότι το κείμενο είναι αρκετά μεγάλο ώστε οι χρήστες να μπορούν να το διαβάσουν χωρίς να βλάψουν τα μάτια τους ή να χρησιμοποιήσουν μεγεθυντικό φακό; Ένας καλός κανόνας είναι να ορίσετε 16px ή 1em ως προεπιλογή για το κείμενο σώματος (παράγραφοι).
Ας ρίξουμε μια ματιά στο Bootstrap 3 και το Foundation 5 για να δούμε πώς χειρίζονται αυτό το ζήτημα. Το Bootstrap 3 χρησιμοποιεί 14px ως μέγεθος γραμματοσειράς για το στοιχείο body. Το 14px μπορεί να είναι πιο δύσκολο να διαβαστεί, γι’ αυτό σας παρακαλώ, μην το χρησιμοποιείτε. Ρίξτε μια ματιά στο medium. Χρησιμοποιεί 18(!) pixels ως προεπιλεγμένο μέγεθος για το στοιχείο body και υποθέτω ότι δεν έχετε ποτέ παραπονεθεί για την αναγνωσιμότητα. Το Foundation, από την άλλη πλευρά, με εξέπληξε (με την καλή έννοια). Δεν χρησιμοποιεί pixels για να ορίσει το μέγεθος της γραμματοσειράς του σώματος, αλλά ποσοστά. Το 100% ως προεπιλογή που είναι για τους περισσότερους browsers περίπου 16 pixels (1em).
Οι τύποι πίσω από το πλαίσιο Foundation αφήνουν το πρόγραμμα περιήγησης να αποφασίσει ποιο μέγεθος γραμματοσειράς είναι το καλύτερο. Αυτό πρέπει να ακολουθήσετε. Έτσι, χρησιμοποιήστε 16 pixels ως μέγεθος γραμματοσειράς για το κείμενο του σώματος (ή 100%).

8. Ορισμός κειμένου σώματος πλάτους δύο έως τριών αλφαβήτων

Το μήκος γραμμής είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην τυπογραφία. Οι χρήστες θα είναι λιγότερο πιθανό να διαβάσουν κείμενο που είναι πολύ φαρδύ, ενώ το κείμενο που είναι πολύ στενό μπορεί να είναι δύσκολο να το παρακολουθήσουν και να βλάψει επίσης την εμπειρία. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για την τυπογραφία έκαναν διάφορα πειράματα για να ανακαλύψουν ποιο μήκος είναι το καλύτερο να επιλέξουν. Το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξαν ήταν να κυμαίνεται μεταξύ 50 και 75 χαρακτήρων (συμπεριλαμβανομένων των κενών). Για να το απλοποιήσει ακόμη περισσότερο, ο Robert Bringhurst επινόησε τον εύκολο στη μνήμη κανόνα των 66 χαρακτήρων.
Μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε ως χρυσό κανόνα για το μήκος της γραμμής. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που θα χρειαστεί να συμπεριλάβετε περισσότερο περιεχόμενο σε μία μόνο γραμμή, οπότε αν πρέπει να επεκτείνετε το μήκος της γραμμής, φροντίστε να το κρατήσετε κάτω από 75 χαρακτήρες. Για να ελέγξετε το μήκος της γραμμής, χρησιμοποιήστε το πλάτος της παραγράφου ακολουθούμενο από την παλιά καλή καταμέτρηση των χαρακτήρων για να βρείτε το σωστό μήκος. Μερικές φορές, χρησιμοποιώντας απλώς τα μάτια σας μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κάνετε τη δουλειά σας. Ξέρετε, ακολουθήστε το ένστικτο του σχεδιαστή σας (ή τον κανόνα του 66).

9. Προτιμήστε το κείμενο σώματος με αριστερή στοίχιση.

Αυτό θα είναι γρήγορο. Όποτε θα βρεθείτε να δουλεύετε με κείμενο, πάντα να το στοιχίζετε αριστερά και να ελεύθερο δεξιά. Με άλλα λόγια, ευθυγραμμίστε το κείμενο στα αριστερά και μην χρησιμοποιείτε στοίχιση δεξιά. Παρόλο που το κείμενο με στοίχιση μπορεί να φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί εύκολα να σπάσει. Παραδείγματα μπορεί να είναι τα πολύ μεγάλα κενά μεταξύ των λέξεων σε μια παράγραφο. Όταν δικαιολογείτε το κείμενο, δεν μπορείτε να ελέγξετε το μέγεθος αυτών των κενών ή να απαλλαγείτε από αυτά. Έτσι, ευθυγραμμίστε το πάντα προς τα αριστερά (flush-left, ragged-right).
10 Διαχωρίστε τις προτάσεις με ένα κενό διάστημα, όχι με δύο
Δεν είμαι σίγουρος αν αυτό χρειάζεται καν περισσότερες εξηγήσεις. Ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ, μα ποτέ μην χρησιμοποιείτε δύο κενά για να διαχωρίσετε τις προτάσεις στο κείμενό σας. Δεν είναι μόνο κακή τυπογραφική συνήθεια, αλλά και σπατάλη χώρου και ανοησία. Γι’ αυτό θυμηθείτε, παρακαλώ, ένα κενό μεταξύ των προτάσεων.

11. Μην επιτρέπετε λιγότερους από επτά χαρακτήρες σε μια γραμμή

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο άσχημα μπορεί να φαίνεται μια μόνο λέξη σε νέα γραμμή; Λοιπόν, το ένστικτό σας είχε δίκιο. Από άποψη τυπογραφίας δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε λιγότερους από 7 χαρακτήρες να στέκονται σε νέα γραμμή. Παράδειγμα αυτού του προβλήματος μπορεί να είναι το ορφανό. Δηλαδή μία μόνο λέξη σε ολόκληρη τη γραμμή. Πώς μπορείτε να το ελέγξετε αυτό (σε κάποιο βαθμό); Και πάλι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πλάτος της παραγράφου και να το αλλάξετε ώστε να γίνει είτε ευρύτερο – δεν χρειάζεται νέα γραμμή – είτε στενότερο – νέα γραμμή με περισσότερους χαρακτήρες.

12. Αποφύγετε τα κακά διαλείμματα παραγράφων

Όταν υπάρχει πολύ περιεχόμενο ή πολύ μικρό μήκος γραμμής, μπορεί να συμβεί κάποια κατάσταση. Μπορεί να εμφανιστούν ορφανά. Έχετε ήδη μάθει για τα ορφανά στον προηγούμενο κανόνα – μία μόνο λέξη στη γραμμή. Αποτελεί καλή τυπογραφική συνήθεια να βεβαιώνεστε ότι δεν εμφανίζονται ορφανά στο περιεχόμενό σας. Η λύση είναι, και πάλι, το πλάτος της παραγράφου … Ή η βελτίωση του περιεχομένου.

13. Αποφύγετε τα παύλα για το σπάσιμο της γραμμής

Ποτέ μην αφήνετε την παύλα να είναι ο τελευταίος χαρακτήρας της γραμμής. Αυτή δεν είναι η μορφή με την οποία πρέπει να παρουσιάζετε το περιεχόμενό σας. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια μεγαλύτερης διάρκειας λέξη ή να έχετε στενότερη γραμμή, θα ήταν καλύτερα να την τοποθετήσετε ολόκληρη σε νέα γραμμή χωρίς να τη σπάσετε. Ξέρω ότι μπορεί να είναι ενοχλητικό και βαρετό, αλλά θα βελτιώσει την αναγνωσιμότητα και τη συνολική εμπειρία που θα έχουν οι χρήστες σας στον ιστότοπό σας. Και αυτός είναι ο κύριος στόχος, σωστά;

14. Αποδώστε την εισαγωγή της νέας παραγράφους με έναν από τους δύο τρόπους

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείτε να σηματοδοτήσετε στον αναγνώστη (χρήστη) νέα παράγραφο. Ο πρώτος είναι η χρήση εσοχής για την πρώτη γραμμή (εσοχή στην πρώτη λέξη). Ο δεύτερος είναι η συμπερίληψη κενής γραμμής μεταξύ των παραγράφων. Αυτά είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα στυλ στην τυπογραφία. Σε ορισμένους ανθρώπους αρέσει να χρησιμοποιούν και τα δύο αυτά στυλ ταυτόχρονα – περιλαμβάνουν κενή γραμμή και εσοχή στην πρώτη γραμμή. Ανεξάρτητα από το ποιος μπορεί να είναι ο λόγος γι’ αυτό, μείνετε μόνο σε μία επιλογή.

15. Διαχωρίστε μεγάλα μπλοκ κειμένου

Το μακροσκελές περιεχόμενο μπορεί εύκολα να αποθαρρύνει τους χρήστες είτε να συνεχίσουν την ανάγνωση είτε να το διαβάσουν καθόλου. Όλοι το έχουμε βιώσει. Φανταστείτε ένα άρθρο μήκους δύο Α4 σε μία παράγραφο. Θα το διαβάζατε; Θα σκεφτόσασταν καν να το διαβάσετε; Πιθανότατα όχι και δεν είστε οι μόνοι. Η πλειονότητα των ανθρώπων θα απέρριπτε να διαβάσει αυτό το πράγμα. Έτσι, αν δεν θέλετε να χάσετε αναγνώστες, θα πρέπει να χωρίσετε μεγαλύτερο περιεχόμενο σε σειρά μικρότερων παραγράφων. Ένας καλός κανόνας που ακολουθείται από τον Neil Patel είναι να ξεκινάτε νέα παράγραφο μετά από περίπου πέντε γραμμές. Είναι απλό και οι χρήστες σας θα σας αγαπήσουν.
Μαθαίνετε ένα σωρό σπουδαία πράγματα σήμερα! Όπως ποιο είναι το καλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς για το κείμενο του σώματος, ποιο είναι το καλύτερο μήκος γραμμής, ότι πρέπει να ευθυγραμμίζετε το κείμενο αριστερά αντί να το δικαιολογείτε, τον σωστό τρόπο διαχωρισμού των προτάσεων, να αποφεύγετε λιγότερους από επτά χαρακτήρες στη γραμμή, να αποφεύγετε τα κακά διαλείμματα παραγράφων (ορφανά), να μην αφήνετε ποτέ τις παύλες να είναι ο τελευταίος χαρακτήρας της γραμμής, πώς να σηματοδοτείτε νέα παράγραφο και πόσες γραμμές πρέπει να έχει η παράγραφος για να κρατάτε τους αναγνώστες απασχολημένους.

Πώς να μορφοποιήσετε μικρότερα τμήματα κειμένου

 

16. Δώστε έμφαση στο δέκα τοις εκατό ή λιγότερο του κειμένου

Ένα από τα δυσκολότερα ερωτήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν, κατά καιρούς, οι σχεδιαστές και οι δημιουργοί περιεχομένου είναι ποιες πληροφορίες πρέπει να τονίζονται και ποιες όχι. Ή, ποιο ποσοστό του περιεχομένου θα πρέπει να τονιστεί το πολύ. Προσπαθήστε απλώς να διαβάσετε ένα άρθρο ή ένα κεφάλαιο σε ένα βιβλίο και να επισημάνετε τα πιο σημαντικά. Δεν είναι και τόσο εύκολο, σωστά; Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτό είναι ένα από τα θέματα που έχει να αντιμετωπίσει η τυπογραφία, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα γι’ αυτό.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Λοιπόν, αν χρησιμοποιείτε πολύ έμφαση, η ίδια η έμφαση θα χάσει το νόημά της. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να παραλείψετε κάποιες πληροφορίες που μπορεί όντως να είναι πολύ σημαντικές για τους αναγνώστες για την κατανόηση ολόκληρου του περιεχομένου ή του πλαισίου. Αν θα βρεθείτε σε αμφιβολία, απλώς χρησιμοποιήστε το νόμο του δέκα τοις εκατό ή λιγότερο. Αν είστε κάτω από το δέκα τοις εκατό (+/-), δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όχι, διαβάστε ξανά το κείμενο και ελέγξτε αν τονίσατε μόνο τις κρίσιμες πληροφορίες. Για να το ελέγξετε, αφήστε κάποιον άλλον να το διαβάσει και να το συνοψίσει για εσάς.

17. Αποφύγετε τα κεφαλαία γράμματα και το υπογραμμισμένο κείμενο

Τα κεφαλαία γράμματα μπορεί να είναι πολύ δελεαστικό να χρησιμοποιούνται σε κείμενο. Ωστόσο, θα πρέπει να το αποφεύγετε με κάθε κόστος. Σκεφτείτε τη γραμμή σαν ένα ποτάμι που ρέει από αριστερά προς τα δεξιά (ή από δεξιά προς τα αριστερά) και φανταστείτε όλα τα κεφαλαία ως εμπόδια στο δρόμο του. Αυτή είναι η τυπογραφία που μεταμορφώνεται στην πραγματική ζωή. Όταν κάνετε καλή δουλειά, οι αναγνώστες δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να διαβάσουν το περιεχόμενο. Τα μάτια τους θα ακολουθούν τη ροή της γραμμής και η εστίασή τους θα είναι ανέγγιχτη. Αυτό είναι το παράδειγμα με τη συνεπή τυπογραφία χωρίς κεφαλαία γράμματα.
Από την άλλη πλευρά, όταν χρησιμοποιείτε όλα τα κεφαλαία για οποιονδήποτε λόγο, θα αποσπάσει την προσοχή των αναγνωστών σας. Είμαστε καλωδιωμένοι στο να εντοπίζουμε αλλαγές και ανισορροπίες γύρω μας. Αυτό μας βοηθά να επιβιώσουμε σε εχθρικό περιβάλλον. Δεδομένου ότι ο εγκέφαλός μας αναζητά μοτίβα σε κάθε κατάσταση, όλα τα κεφαλαία σε συνεπές κείμενο με μικρά γράμματα θα παρουσιάσει διάσπαση του μοτίβου και θα προσελκύσει το μάτι σε αυτό. Επιπλέον, μελέτες του 20ου αιώνα δείχνουν ότι το κείμενο με κεφαλαία γράμματα είναι στην πραγματικότητα λιγότερο ευανάγνωστο και αναγνώσιμο από το κείμενο με πεζά γράμματα.
Από το διαδίκτυο, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε υπογραμμισμένο κείμενο ως ένδειξη συνδέσμων. Αυτό ισχύει και για τα έγγραφα. Όταν βλέπετε υπογραμμισμένο κείμενο, το αντιλαμβάνεστε σχεδόν αυτόματα ως σύνδεσμο. Αφήστε το έτσι και χρησιμοποιήστε υπογραμμίσεις μόνο για συνδέσμους.

18. Ορίστε τα ακρωνύμια και τα αρχικά με μικρά κεφαλαία γράμματα

Στον προηγούμενο κανόνα αποφεύγουμε τα κεφαλαία γράμματα. Εντάξει, αλλά τι γίνεται με τα ακρωνύμια … Ή τα αρχικά; Η λύση είναι απλή. Χρησιμοποιήστε μικρά κεφαλαία κάθε φορά που συναντάτε κάποιο από αυτά τα αντικείμενα. Αυτό δεν θα βλάψει το περιεχόμενο και θα διατηρήσει το νόημά του χωρίς να μπερδέψει τον αναγνώστη. Η τυπογραφία σας θα παραμείνει συνεπής, ευανάγνωστη, ευανάγνωστη και θα δείχνει υπέροχη.

19. Εισάγετε σημεία στίξης σε μικρά κομμάτια κειμένου

Από καιρό σε καιρό θα βρεθείτε σε κατάσταση όπου θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε εισαγωγικά ή άλλα σημεία στίξης. Έχετε βασικά δύο επιλογές για το πού να τα τοποθετήσετε – μέσα ή έξω από το μπλοκ κειμένου. Χωρίς να χρειάζεται να σταθμίσετε τις δύο επιλογές ή να τις δοκιμάσετε για να τις συγκρίνετε οπτικά, επιλέξτε την επιλογή εντός. Να θυμάστε ότι κάθε κομμάτι κειμένου τοποθετείται μέσα σε κάποιο πλέγμα. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός στην τυπογραφία για να το καταλάβετε αυτό. Επομένως, μην προσπαθήσετε να σπάσετε αυτό το πλέγμα τοποθετώντας τα σημεία στίξης έξω από αυτό [πλέγμα / κομμάτι].

20. Εισάγετε κουκκίδες και αριθμούς σε λίστες

Το ίδιο ακριβώς πράγμα με τα σημεία στίξης ισχύει και για τις κουκκίδες και τους αριθμούς που χρησιμοποιούνται σε λίστες. Τοποθετήστε τα πάντα μέσα στη λίστα για να διατηρήσετε τη διάταξη συνεπή χωρίς ανωμαλίες. Μην χαλάτε τη συνοχή ροής που δημιουργεί και το πλέγμα της σελίδας τοποθετώντας τα εκτός.

21. Αποφύγετε τα κακά διαλείμματα γραμμών

Έχετε ήδη μάθει για τα διαλείμματα γραμμής στο προηγούμενο μέρος σε συνδυασμό με τις παραγράφους. Ωστόσο, ας το επαναλάβουμε εν συντομία και εδώ. Δώστε προσοχή στα ορφανά, αποφύγετε τη χρήση παύλας για το σπάσιμο της γραμμής και μην αφήνετε ποτέ λιγότερους από επτά χαρακτήρες σε μια γραμμή. Προσαρμόστε το πλάτος της σελίδας ή του άρθρου ανάλογα με τις ανάγκες σας για να βεβαιωθείτε ότι αυτές οι προτάσεις είναι υπό έλεγχο. Οι χρήστες και οι αναγνώστες σας θα σας ευχαριστούν γι’ αυτό.

22. Χρησιμοποιήστε σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες ανάλογα με τις ανάγκες

Τα σύμβολα και οι ειδικοί χαρακτήρες πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο χρειάζεται. Δεν χρειάζεται να περιοριστείτε (απλώς μην το παρακάνετε). Ωστόσο, όταν σχεδιάζετε έναν ιστότοπο φροντίστε πάντα να χρησιμοποιείτε οντότητες και κώδικες HTML, ώστε τα προγράμματα περιήγησης να αποδίδουν σωστά όλα τα σύμβολα και τους χαρακτήρες ανεξάρτητα από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί ο χρήστης.
Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποιο σύμβολο ή χαρακτήρα και δεν ξέρετε ποια είναι η οντότητα γι’ αυτό, ελέγξτε αυτό το διάγραμμα αναφοράς όλων των διαθέσιμων οντοτήτων HTML.

23. Χρήση αναλογικών αριθμητικών στοιχείων παλαιού τύπου σε κείμενο σώματος

Μπορεί να μην το έχετε ακούσει ακόμα (εγώ δεν το είχα ακούσει), αλλά υπάρχουν διάφορα στυλ σχημάτων που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη ρύθμιση της τυπογραφίας για τα έγγραφα ή τον ιστότοπό σας. Κάθε στυλ υποτίθεται ότι λειτουργεί σε διαφορετικό περιβάλλον. Ωστόσο, αν θέλετε να προσθέσετε λίγη κομψότητα και εκλέπτυνση στην τυπογραφία σας, το αναλογικό παλιό στυλ είναι ο σωστός τρόπος. Η αναλογική επένδυση είναι καλύτερη για όλα τα κεφαλαία (αποφύγετε το – κανόνας 17).

24. Ρύθμιση της προπορείας και του κεντραρίσματος για μεγάλο κείμενο

Το μεγάλο κείμενο απαιτεί συχνά ιδιαίτερη προσπάθεια όσον αφορά την τυπογραφία, επειδή δεν μπορεί να απειληθεί με τον ίδιο τρόπο που απειλείται το μικρό κείμενο. Υπάρχει διαφορετικό leading (δηλ. ύψος γραμμής) και kerning (δηλ. προσαρμογή της απόστασης μεταξύ των χαρακτήρων) και μην ξεχνάτε το tracking (απόσταση μεταξύ των γραμμάτων). Όλοι αυτοί οι παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για οποιοδήποτε είδος περιεχομένου. Εάν το περιεχόμενο το απαιτεί, προσαρμόστε το μεγάλο κείμενο. Ακολουθήστε το ένστικτό σας. Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε τις ιδιότητες του μικρού κειμένου. Σκεφτείτε τα σαν ανεξάρτητα κομμάτια.

25. Επαληθεύστε οπτικά τις ευθυγραμμίσεις λογισμικού

Στο τέλος, δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το λογισμικό σας. Θα πρέπει πάντα να ελέγχετε την τυπογραφία και να διορθώνετε τις ατέλειες και τα προβλήματα. Αφήστε το λογισμικό να φροντίσει για την ορθογραφία και τη γραμματική, ενώ το μάτι του σχεδιαστή σας θα επικεντρωθεί στο οπτικό μέρος της εργασίας σας. Παρεμπιπτόντως, μόνο μέσω αυτής της πρακτικής της παρατήρησης κάθε λεπτομέρειας της τυπογραφίας οι σχεδιαστικές σας δεξιότητες θα αναπτύσσονται σταθερά. Γι’ αυτό μην το παραλείπετε.
Ανακεφαλαιώνοντας … Δώστε έμφαση με φειδώ. Αν δεν έχετε λόγο γι’ αυτό, μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα και υπογραμμισμένο κείμενο. Τα ακρωνύμια πρέπει να τίθενται με μικρά κεφαλαία. Για μικρά κομμάτια κειμένου χρησιμοποιήστε κρεμαστά σημεία στίξης. Τα κουκκίδες και οι αριθμοί ανήκουν μέσα στις λίστες. Θα πρέπει πάντα να σχεδιάζετε πού θα γίνει το σπάσιμο των γραμμών. Όταν χρειάζεστε κάποιο σύμβολο ή χαρακτήρα, απλά χρησιμοποιήστε τον. Για τους αριθμούς, ξεχάστε την επένδυση και προτιμήστε την παλιά σχολή. Η προμετωπίδα και το κεντράρισμα πρέπει να είναι αποτέλεσμα σχεδίου, οπότε προσαρμόστε τα όποτε χρειαστεί. Χρησιμοποιείτε πάντα το μάτι σας για να ελέγχετε την ευθυγράμμιση που γίνεται από το λογισμικό.

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα σημεία στίξης

26. Συνδέστε τις σκέψεις χρησιμοποιώντας παύλες em

Στην τυπογραφία, τρεις επιλογές είναι διαθέσιμες για εσάς στις περισσότερες περιπτώσεις – η παύλα em, η παύλα en και η παύλα. Σήμερα θα μάθετε για όλες αυτές, αλλά προς το παρόν ας επιλέξουμε την παύλα em. Η παύλα em πήρε το όνομά της από το γράμμα “Μ” και δηλώνει ότι το πλάτος της είναι ίσο με το πλάτος του γράμματος “Μ”. Πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε την παύλα em; Για να το απλοποιήσουμε, χρησιμοποιήστε την κάθε φορά που θέλετε να “συνδέσετε σκέψεις”. Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε αντί για κόμματα (τα ems είναι πιο εμπαθή).
Μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε με αυτές τις παρενθέσεις σε λιγότερο επίσημο και λίγο πιο παρεμβατικό πλαίσιο. Έχετε υπόψη σας ότι οι παύλες τραβούν περισσότερη προσοχή, οπότε όταν εργάζεστε σε πιο διακριτικό πλαίσιο ίσως προτιμήσετε να χρησιμοποιήσετε αντί αυτών την κλασική παρένθεση. Ένα άλλο παράδειγμα εναλλαγής με παύλες είναι οι άνω και κάτω τελεία. Και πάλι, αν θέλετε να τονίσετε κάτι με λιγότερο επίσημο τρόπο, οι παύλες em μπορεί να είναι χρήσιμες.

27. Εμφάνιση περιοχών με παύλες en

Η δεύτερη επιλογή, μετά τις παύλες em, είναι οι παύλες en. Είναι απλώς μια μικρή λεπτομέρεια στο πλάτος που τις διακρίνει, αλλά – όπως θα συμφωνήσει κάθε σχεδιαστής – οι λεπτομέρειες είναι σημαντικές. Εν ολίγοις, η παύλα en  είναι μικρότερη από την παύλα em, αλλά ευρύτερη από την απλή παύλα. Στέκεται ακριβώς στη μέση. Η παύλα en έχει το ίδιο πλάτος με το απλό διάστημα του πληκτρολογίου. Οι παύλες en θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κυρίως όταν πρόκειται για σειρές ή διαστήματα αριθμών, ημερομηνιών και χρόνου. Τόσο οι παύλες em όσο και οι παύλες en δεν πρέπει να έχουν κενό στις πλευρές τους.
Ένα άλλο παράδειγμα χρήσης μπορεί να είναι η ένδειξη σύγκρουσης, κατεύθυνσης ή σύνδεσης μεταξύ λέξεων, καθώς και σύνθετα επίθετα. Ο μόνος λόγος για αυτό είναι η καθαρή αισθητική. Επομένως, μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε αντί γι’ αυτές τις δύο περιπτώσεις παύλες.

28. Αποσαφήνιση και βελτίωση της αναγνωσιμότητας με τη χρήση παύλας

Η τελευταία επιλογή είναι οι παύλες. Είναι οι πιο στενές στην ομάδα. Στην τυπογραφία, οι παύλες χρησιμοποιούνται κυρίως για διαχωρισμό λέξεων και σύνθετους όρους. Μπορούν να αποτελέσουν ένα χρήσιμο εργαλείο για να αυξήσουν πάνω από την αναγνωσιμότητα και τη σαφήνεια του περιεχομένου, αλλά ποτέ μην τις χρησιμοποιείτε ως υποκατάστατο για τις παύλες em ή en. Για να βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε σωστά τις παύλες, συμπεριλάβετε τις σε σύνθετα ρήματα, ουσιαστικά, επίθετα και όρους, τίποτα περισσότερο. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε τα περισσότερα λάθη.

29. Προσδιορισμός ποδιών και ιντσών με σύμβολα

Εάν εργάζεστε με μονάδες μέτρησης όπως πόδια και ίντσες, καλύτερα να χρησιμοποιείτε πρωτεύοντα σύμβολα αντί για χαρακτήρες. Με άλλα λόγια, επιλέγετε πάντα τα απλά και τα διπλά εισαγωγικά. Ωστόσο, επιλέξτε μόνο ευθεία εισαγωγικά. Τα μονά εισαγωγικά, ή σημάδια λεπτού, χρησιμοποιούνται κυρίως για τα πόδια, ενώ τα διπλά, δεύτερα σημάδια, για τις ίντσες.

30. Αντικαταστήστε τους χαρακτήρες που λείπουν με αποστρόφους

Αν θέλετε να παραλείψετε συγκεκριμένο γράμμα στο κείμενο, μην αφήνετε ποτέ, μα ποτέ, το κενό κενό. Αυτή δεν είναι μια καλή συνήθεια για την αύξηση των δεξιοτήτων σας στην τυπογραφία. Αντ’ αυτού, αντικαταστήστε το με απόστροφο για να υποδείξετε το γράμμα που λείπει. Διαφορετικά, μπορεί να μπερδέψετε τον αναγνώστη. Παρόλο που τα αποσιωπητικά μπορεί να φαίνονται καλή ιδέα, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.
Για να αποφύγετε τυχόν τυπογραφικά λάθη, να έχετε κατά νου να ελέγχετε διπλά το πλαίσιο του περιεχομένου σας. Τα επίσημα έγγραφα δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούν αποσιωπητικά για να αντικαταστήσουν τους χαρακτήρες που λείπουν. Στην επίσημη ομιλία, δεν θα πρέπει να υπάρχουν καθόλου ελλιπείς χαρακτήρες. Χρησιμοποιούνται συχνά στην αργκό, οπότε θα φαινόταν άσχημο να τους χρησιμοποιείτε σε ιστότοπους εταιρειών, επίσημα έγγραφα, συνοδευτικές επιστολές, βιογραφικά σημειώματα κ.λπ. Σε επίσημο περιβάλλον ξεχάστε την παράλειψη χαρακτήρων με κάθε κόστος.
Αυτά είναι όλα για τα σημεία στίξης. Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς μπορείτε να βελτιωθείτε στην τυπογραφία μέσω της εργασίας με γραμματοσειρές σαν επαγγελματίας.

Πώς να επιλέξετε γραμματοσειρές

31. Περιορισμός των γραμματοσειρών σε δύο ανά έργο (έγγραφο)

Ο αριθμός των γραμματοσειρών που χρησιμοποιείτε στα έργα σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις δύο. Αυτό είναι όλο. Μία ή δύο γραμματοσειρές και είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε. Η μία γραμματοσειρά θα πρέπει να είναι για τις επικεφαλίδες και η δεύτερη για το κυρίως κείμενο. Με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργήσετε αντίθεση μεταξύ τους, διατηρώντας παράλληλα το σχεδιασμό σας συνεπή. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μόνο μία γραμματοσειρά και να τη χρησιμοποιήσετε και για τις δύο, τις επικεφαλίδες και το κείμενο σώματος, αλλά μην ξεχάσετε να δημιουργήσετε αντίθεση με άλλο τρόπο (γεμίσματα, χρώμα κ.λπ.).

32. Χρησιμοποιήστε γραμματοσειρές που ενισχύουν τη διάθεση ενός εγγράφου

Η γραμματοσειρά πρέπει πάντα να ενισχύει τη συνολική διάθεση του σχεδιασμού ή του εγγράφου. Αυτό δεν είναι μόνο ένας κανόνας, αλλά αναγκαιότητα. Όταν ο σχεδιασμός χαλάει, συχνά είναι η τυπογραφία που πρέπει να διορθωθεί. Γνωρίζετε αυτό το συναίσθημα όταν κάτι δεν είναι σωστό; Λοιπόν, η γραμματοσειρά μπορεί να είναι η σωστή επιλογή για το συγκεκριμένο έργο. Για παράδειγμα, θα επιλέγατε διαφορετική γραμματοσειρά για την ιστοσελίδα του κολεγίου και για το κατάστημα τατουάζ. Ο διάβολος βρίσκεται και πάλι στο πλαίσιο (περιβάλλον) και τη διάθεση του ιστότοπου.
Θα πρέπει πάντα να σκέφτεστε βαθιά τι μήνυμα θέλετε να επικοινωνήσετε μέσω του ιστότοπου, του εγγράφου ή οτιδήποτε άλλο δουλεύετε. Διαφορετικά μηνύματα μεταφέρουν διάφορες διαθέσεις και απαιτούν διαφορετικές γραμματοσειρές. Ένα άλλο πράγμα είναι να λάβετε υπόψη σας το κοινό-στόχο στο οποίο απευθύνεστε. Αυτό δεν είναι ο ιδιοκτήτης του δικτυακού τόπου, αλλά οι πελάτες του. Σκεφτείτε ποιοι είναι αυτοί και μην παραλείπετε την έρευνά σας. Αυτό θα σας βοηθήσει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

33. Επιλέξτε serif ή sans-serif, με βάση την αισθητική

Ένα ερώτημα που προκαλεί πολλούς πονοκεφάλους είναι πότε να επιλέξετε γραμματοσειρά serif και πότε sans-serif. Αν δυσκολεύεστε να τις ξεχωρίσετε, θυμηθείτε ότι το “sans” στα γαλλικά σημαίνει “χωρίς”. Serif είναι αυτή η μικρή γραμμή στο τέλος της διαδρομής του γράμματος. Για να αποφασίσετε ποια θα επιλέξετε είναι να ακολουθήσετε το ένστικτό σας. Χρησιμοποιήστε το αισθητικό σας ένστικτο. Αυτός είναι συχνά ο τρόπος με τον οποίο οι σχεδιαστές αντιμετωπίζουν την τυπογραφία. Ακούνε αυτό που αισθάνονται. Και πάλι, σκεφτείτε το πλαίσιο και το περιεχόμενο. Ποιο μήνυμα θέλετε να επικοινωνήσετε σε ποιον;
Ανακεφαλαιώνοντας, από τώρα ξέρετε πότε είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παύλες em και πότε παύλες en και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παύλες για να αυξήσετε την αναγνωσιμότητα του περιεχομένου. Πώς να εμφανίζετε σωστά τα πόδια και τις ίντσες. Πώς να αντιμετωπίζετε τους χαρακτήρες που λείπουν. Πόσες γραμματοσειρές πρέπει να χρησιμοποιείτε ανά έργο (έγγραφο). Πώς θα πρέπει πάντα να ενισχύουν τη διάθεση του έργου σας και πώς να επιλέγετε μεταξύ serifs και sans-serifs.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο