Χήρες και Ορφανά

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο τέλος είτε από τις πρώτες και τελευταίες αράδες μία παραγράφου όταν αυτές βρίσκονται στην αρχή και στο τέλος μίας σελίδας ή μιας στήλης. Επιδιώκουμε έτσι να αποφύγουμε μεμονωμένες λέξεις στην τελευταία γραμμή μιας παραγράφου και μεμονωμένες γραμμές κειμένου στην αρχή ή στο τέλος μιας στήλης ή σελίδας. Γιατί; Μια μοναχική λέξη στο τέλος μιας παραγράφου δημιουργεί μια οπτική διακοπή στη ροή που σπάει την εστίαση του αναγνώστη. Αυτό το διάλειμμα προκαλείται από το ακούσιο λευκό κενό που τραβάει περισσότερη προσοχή απ’ όσο χρειάζεται στη μεμονωμένη λέξη. Ομοίως, μια γραμμή ή μια λέξη κειμένου που μεταβαίνει στην επόμενη σελίδα/στήλη ή ξεκινά μια σελίδα/στήλη θα πρέπει να αποφεύγεται για τον ίδιο λόγο. Αυτό θα ονομαζόταν «ορφανό» ή «χήρα». Ως σελιδοποιοί, προσαρμόζουμε το διάστημα μεταξύ των λέξεων ή/και των γραμμάτων για να επιλύσουμε αυτά τα τυπογραφικά προβλήματα ως το τελευταίο βήμα στη διαδικασία σχεδιασμού. Αυτό είναι σημαντικό ανεξάρτητα από το αν το έργο είναι σχεδιασμός ιστότοπου , παρουσίαση PowerPoint , έκθεση έρευνας, σχεδιασμός μπροσούρας , πρόσκληση ή οποιοδήποτε άλλο σχέδιο που περιλαμβάνει κείμενο.

Δίνουμε παρακάτω μερικές εικόνες και περιγραφές για να ξεχωρίσουμε τις περιπτώσειου

orphani grammi
Ορφανή (αναφερόμενη στη γραμμή μιας παραγράφου) είναι η πρώτη γραμμή μιας παραγράφου που βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας στήλης ή σελίδας. Το υπόλοιπο της ίδιας παραγράφου βρίσκεται στην επόμενη στήλη/σελίδα.
orfanos titlos
Ορφανή επικεφαλίδα είναι η επικεφαλίδα που βρίσκεται στο κάτω μέρος μιας στήλης ή σελίδας.
xira grammi i koutsi
Χήρα (αναφερόμενη στη γραμμή παραγράφου) είναι μια μονή γραμμή συνέχεια μιας παραγράφου στην κορυφή μιας στήλης ή σελίδας.
xira charaktiras
Χήρα (αναφερόμενη σε χαρακτήρες) είναι οι λίγοι χαρακτήρες στην τελευταία γραμμή μιας παραγράφου. Ένας τρόπος για να χαρακτηριστεί ως χήρα είναι να περιέχει λιγότερο από το 10% του μήκους γραμμής. Δηλαδή σε μια γραμμή μήκους 80 χαρακτήρων, 8 χαρακτήρες μπορεί να είναι ένα όριο. Ένα μήκος γραμμής 50 χαρακτήρων – μπορεί να είναι ελάχιστο για βιβλία. Επομένως, ένα σημείο αναφοράς 5 χαρακτήρων είναι ένα καλό ελάχιστο. Επιπλέον, η τελευταία γραμμή πρέπει να είναι πάντα μεγαλύτερη από την εσοχή της παραγράφου (εσοχή πρώτης γραμμής). Στις εφημερίδες μεγέθους ταμπλόιντ , 3 χαρακτήρες είναι ένα αποδεκτό όριο. Επίσης, μπορεί να είναι κακή συνήθεια να βάλετε παύλα την τελευταία λέξη οποιασδήποτε παραγράφου για να βελτιώσετε τη χηρεία των χαρακτήρων μιας παραγράφου.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του