Συμβουλές για το σωστό σχεδιασμό του βιβλίου: Τι κάνει ένα βιβλίο πιο αναγνώσιμο;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Όταν οι συγγραφείς σκέφτονται για το σχεδιασμό βιβλίων , το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό τους είναι συνήθως το εξώφυλλο. Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι η σχεδίαση εξωφύλλου είναι εξαιρετικά σημαντική – αλλά η διάταξη του βιβλίου είναι αναμφισβήτητα εξίσου σημαντική! Σε τελική ανάλυση, το εξώφυλλο σας μπορεί να προσελκύσει το αρχικό ενδιαφέρον των αναγνωστών, αλλά ο εσωτερικός σας σχεδιασμός πρέπει να το διατηρήσει.
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης, ώστε να διασφαλίσετε ένα ποιοτικό τελικό αποτέλεσμα. Για το σκοπό αυτό, έχουμε συντάξει αυτόν τον οδηγό για τη διάταξη των βιβλίων με κάποιες βασικές συμβουλές

Τα βασικά στοιχεία της διάταξης του βιβλίου

Πιστεύω ότι το στυλ και η λειτουργικότητα ενός βιβλίου έρχεται μόνο μέσω προσεκτικής αξιολόγησης του περιεχομένου. Ανάλογα με το περιεχόμενο της δικής σας εργασίας, η διάταξη του βιβλίου θα εξαρτηθεί από τις απαιτήσεις του θέματος και του περιεχομένου, οπότε να είστε προετοιμασμένοι να είστε ευέλικτοι.
Για να δώσουμε μερικά παραδείγματα, η σχεδίαση με περιεχόμενο είναι ιδιαίτερα σημαντική για βιβλία με μεγάλη εικόνα όπως βιβλία μαγειρικής, βιβλία φωτογραφίας και καταλόγους. Ωστόσο, οι συγγραφείς που διαμορφώνουν βιβλία μόνο με κείμενο θα πρέπει να εξακολουθούν να γνωρίζουν το θέμα και τις συμβάσεις του είδους – ποιες γραμματοσειρές χρησιμοποιούνται, πώς χωρίζονται τα κεφάλαια κ.λπ. σημειώστε ποια στοιχεία σχεδιασμού εμφανίζονται.
Τώρα ας βεβαιωθούμε ότι έχετε μια σταθερή κατανόηση των τριών βασικών στοιχείων της διάταξης του βιβλίου: ευθυγράμμιση, περιθώρια και το μέγεθος του βιβλίου.

1. Ευθυγράμμιση

Κάθε βιβλίο με σημαντική ποσότητα κειμένου (δηλαδή, τα περισσότερα από αυτά) βασίζεται σε προσεκτική εξέταση ευθυγράμμισης. Ίσως σκέφτεστε: «Εντάξει, θα ευθυγραμμίσω το κείμενο. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; ” Λοιπόν, πιο δύσκολο από ό, τι νομίζετε. Η επαγγελματική ευθυγράμμιση σημαίνει ότι τόσο τα διαστήματα όσο και τα πλέγματα πρέπει να προσαρμόζονται άψογα στις ανάγκες του βιβλίου σας.

Διάστημα

Για να γίνει η ευθυγράμμιση καλά, οι γραμμές σας πρέπει να έχουν σταθερή κατακόρυφη απόσταση, καθώς και να είναι σε απόσταση ώστε να έχουν σχεδόν το ίδιο μήκος. Μην βιάζεστε όμως για χρησιμοποιήσετε την αυτόματη λειτουργία για τα διαστήματα γιατί μπορεί να καταλήξετε σε κάποια πραγματικά περίεργα πράγματα . Αντ ‘αυτού, πρέπει να χρησιμοποιήστε εξειδικευμένο λογισμικό σχεδίασης βιβλίων που συλλαβίζει κάποιες λέξεις για δικαιολογητική αιτιολόγηση ή προσλάβετε έναν σχεδιαστή διάταξης για να προσαρμόσετε μη αυτόματα το κείμενο.

Πλέγμα

Θα χρειαστείτε επίσης ένα συνεπές πλέγμα, που σημαίνει να βεβαιωθείτε ότι το κείμενο ευθυγραμμίζεται οριζόντια από σελίδα σε σελίδα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο εάν εκτυπώνετε φυσικά αντίγραφα του βιβλίου σας, καθώς οι εταιρείες εκτύπωσης μερικές φορές παρακάμπτουν το πλέγμα ακόμα κι αν τους έχετε στείλει ένα άψογο στοίχημα αρχείο. Επομένως, εάν εκτυπώνετε κατά παραγγελία , φροντίστε να παραγγείλετε ένα δοκιμαστικό αντίγραφο πριν από τη μαζική εκτύπωση του βιβλίου σας.

2. Περιθώρια

Για να διατηρήσετε ένα τυπικό μήκος γραμμής για τα περιθώριά σας, θα πρέπει να καθορίσετε πόσο ευρύ πρέπει να είναι. (Λάβετε επίσης υπόψη ότι τα “περιθώρια” δεν είναι μόνο ο χώρος και στις δύο πλευρές του κειμένου σας, αλλά και πάνω και κάτω!)
Ευτυχώς, υπάρχει μια ξεκάθαρη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση. Για ένα βιβλίο κανονικού μεγέθους, τα εξωτερικά (ή «κουρέλια»), τα πάνω και τα κάτω περιθώρια θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 12 χιλιοστά το καθένα, ενώ τα εσωτερικά ή τα «περιθώρια» σας πρέπει να είναι κι αυτά 18-24 χιλιοστά. Αυτό διασφαλίζει ότι το κείμενό σας δεν καταπιεί όταν οι σελίδες είναι δεσμευμένες και ότι όλα τα περιθώριά σας εμφανίζονται τελικά περίπου 12 χιλιοστά πλάτος – αρκετός χώρος για κάποιον να κρατά ανοιχτό το βιβλίου σας.
Όταν μορφοποιείτε το κείμενό σας για διανομή ebook , τα περιθώρια απόστασης των στηλών κειμένου σας μπορούν (και πρέπει) να είναι πιο λεπτά! Το πρότυπο για τα ebooks φαίνεται να είναι περίπου 12 χιλιοστά παντού. Τα περισσότερα εργαλεία μορφοποίησης ebook θα το βαθμονομούν αυτόματα, αλλά αξίζει να ελέγξετε προτού ανεβάσετε.

3. Το μέγεθος του βιβλίου

Θα αναφερθούμε σε ένα ακόμη τεχνικό στοιχείο κι αυτό ισχύει μόνο για όσους θέλουν να τυπώσουν (οπότε αν πρόκειται για ψηφιακό τότε το μέγεθος δεν σας απασχολεί). Βασικά, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το μέγεθος της επένδυσης που θα κάνετε εξαρτάται άμεσα με το μέγεθος του βιβλίου σας.

Σχετικά με τα μεγέθη των βιβλίων έχουμε αναφερθεί σε άλλο άρθρο της ιστοσελίδας μας στο link
https://selidopios.eu/megethi-vivlion/ 

H συντριπτική δε πλειονότητα των έντυπων βιβλίων είναι συνήθως:
14,8X21 cm
17Χ24 cm
Πώς θα το επιλέγετε; Απλώς σκεφτείτε πόσες λέξεις είναι το βιβλίο σας – στόχος σας είναι να δημιουργήσετε ένα βιβλίο που δεν είναι ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό. Έτσι, για να αποκτήσετε το τέλειο βιβλίο εξαρτάται εάν το βιβλίο σας έχει πάνω από 125.000 λέξεις και αν είναι κάτω από 100.000 λέξεις.
Εάν το βιβλίο σας είναι μεταξύ 100.000-125.000 λέξεων, εξαρτάται πραγματικά από εσάς! Κάθε μέγεθος θα φαίνεται λογικό. Η μόνη άλλη σκέψη σας μπορεί να είναι αν προτιμάτε αντίγραφα με έντυπα ή χαρτόδετα φύλλα. Για σκληρό εξώφυλλο, το μεγαλύτερο μέγεθος θα είναι καλύτερο.

Το μέγεθος και οι λεπτομέρειες που αφορούν τον εσωτερικό σχεδιασμό

Ας δούμε μερικές από τις λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με το μέγεθος του βιβλίου σας. Αν και μπορεί να σκεφτείτε ορισμένες λεπτομέρειες του σχεδιασμού, ένας καλός σχεδιαστής γνωρίζει ότι το να επεξεργαστείτε τέτοιες λεπτομέρειες είναι το κλειδί για μια ομαλή εμπειρία ανάγνωσης!
«Η σαφήνεια και η αναγνωσιμότητα ενεργοποιούν τις μικρότερες λεπτομέρειες», «από τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιείται για τους αριθμούς σελίδων έως το διάστιχο των μικρών κεφαλαίων. Αυτές οι λεπτομέρειες λαμβάνονται υποσυνείδητα από τους αναγνώστες σας. [Όταν γίνει σωστά], το βιβλίο θα είναι απλά καλό να διαβάσει. “Κατά την κατασκευή του εσωτερικού του βιβλίου σας, δώστε ιδιαίτερη προσοχή:

  • Τυπογραφία

Η τυπογραφία περιλαμβάνει και γραμματοσειρές (π.χ. Times New Roman, Garamond, κ.λπ.) και στυλ γραμματοσειράς (έντονη γραφή, πλάγιους χαρακτήρες, μέγεθος γραμματοσειράς κ.λπ.). Η τυπογραφία εξαρτάται από το είδος, επομένως ίσως θελήσετε να ερευνήσετε άλλα βιβλία στο είδος σας καθώς τελειοποιείτε τα δικά σας.

  • Τρέχοντες κεφαλές και πόδια της σελίδας

Αυτές είναι μορφοποιημένες περιοχές στο πάνω και κάτω μέρος κάθε σελίδας, που περιέχουν πληροφορίες όπως ο τίτλος του κεφαλαίου (στην κορυφή) και οι αριθμοί σελίδων (στο κάτω μέρος). Διατηρήστε το μέγεθος της γραμματοσειράς μικρό και βεβαιωθείτε ότι είναι είτε κεντραρισμένα είτε ευθυγραμμισμένα με τα περιθώρια του ψαχνού μέρους της σελίδας σας.

  • Διακοσμητικά σχέδια και σύμβολα

Μπορεί να έχετε ειδικά σχεδιασμένα διακοσμητικά, μπορεί να θέλετε να χρησιμοποιήσετε κουκκίδες ή παύλες ή μπορείτε να τα αγνοήσετε εντελώς και να προσθέσετε επιπλέον κενό χώρο.

  • Διάστιχο

Και πάλι, φροντίστε να ευθυγραμμίσετε το κείμενό σας ομοιόμορφα και προσπαθήστε να αποφύγετε τις χήρες και τα ορφανά (απομονωμένες γραμμές στο σώμα του κειμένου σας).

  • Λευκός χώρος

Ο λευκός χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους – και μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κακή σχεδίαση.
Για τα βιβλία μόνο με κείμενο, ο λευκός χώρος είναι κυρίως τα διάκενα των στηλών του κειμένων και τα περιθώρια και στις δύο πλευρές του κειμένου σας. Όπως αναφέρθηκε, κατά τη στοιχειοθεσία , βεβαιωθείτε ότι αυτά έχουν μετρηθεί σωστά και δεν θέλετε μεγάλα περιθώρια που περιορίζουν το κείμενό σας. Μην ξεχνάτε επίσης τον χώρο γύρω από τις επικεφαλίδες των κεφαλαίων! Κάθε κεφάλαιο πρέπει να ξεκινά με ένα κενό χώρου που καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο της σελίδας για να αναδείξει τον τίτλο του κεφαλαίου.
Όταν πρόκειται για βιβλία με εικόνες, ο λευκός χώρος χρησιμοποιείται με πιο διαφορετικούς τρόπους. Το κρίσιμο πράγμα εδώ είναι να εξασφαλιστεί επαρκής οπτικός χώρος αναπνοής μεταξύ κειμένου και εικόνων. Αντισταθείτε στον πειρασμό να σπάσετε όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σε μία σελίδα – δεν θα φαίνεται δυναμικό, θα φαίνεται απλώς απασχολημένο. Θυμηθείτε ότι ο λευκός χώρος είναι ο φίλος σας.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο