Στήλες κειμένου και ο σχεδιασμός της σελίδας

Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι στήλες του κειμένου είναι απαραίτητα εργαλεία για την διάταξή της σελίδα σας. Θα σας βοηθήσουν να βάλετε μία τάξη στη δομή του περιοδικού σας, αλλά αντιστέκονται να φυλακίσουν τη σκέψη σας σε τυπική μορφή, επειδή η ακαμψία μειώνει τη δημιουργικότητα. Για να αποφύγετε αυτήν την παγίδα μπορείτε να παίξετε με πλάτος και σχήματα στηλών. Πρέπει να αντιμετωπίζετε κάθε ιστορία ως ξεχωριστή ενότητα και να συνδυάζετε τον αριθμό στηλών σε κάθε ιστορία. Η μία ιστορία μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα πλέγμα δύο στηλών, ενώ η άλλη μπορεί να είναι σε πλέγμα τριών, τεσσάρων ή περισσότερων στηλών.
Εδώ θα μιλήσουμε περισσότερο για στήλες ως στοιχείο σχεδίασης και σε ένα άλλο χωριστό άρθρο θα μιλήσουμε για το πλάτος των στηλών και τον αριθμό των χαρακτήρων που θα ήταν ιδανικοί για τέτοιες στήλες. Το μήκος γραμμής (ο αριθμός χαρακτήρων ή λέξεων ανά γραμμή) σχετίζεται στενά με το πλάτος της στήλης και αυτοί οι δύο όροι θα πρέπει να λειτουργούν μαζί ως ενότητα και δεδομένου ότι αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή ρύθμιση της στήλης, αξίζει ένα άρθρο από μόνο του.
Αλλά ας επιστρέψουμε στις στήλες ως στοιχείο σχεδίασης και ρίξτε μια ματιά σε διάφορα τυπικά μεγέθη στηλών.
Ο άγραφος κανόνας είναι ο σχεδιασμός πιο σημαντικών ιστοριών σε λιγότερες στήλες. Για παράδειγμα, η κύρια ιστορία σας στο περιοδικό πρέπει να γίνει σε πλέγμα δύο στηλών. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη σημασία στην ιστορία, θα φαίνεται πιο κομψό και ο αναγνώστης δεν χρειάζεται να μεταβαίνει στην επόμενη γραμμή κειμένου τόσο συχνά.
Λιγότερο σημαντικές ιστορίες, όπως ενότητες ειδήσεων, μπορούν να διατυπωθούν σε 4 ή περισσότερες στήλες. Δεδομένου ότι αυτά τα άρθρα έχουν μικρότερο μήκος, δεν χρειάζονται μεγάλες στήλες και μπορούν να τοποθετηθούν σε στενότερες διότι η ανάγνωσή τους θα διαρκέσει πολύ λίγο χρόνο.
Ανάλογα με τη σχεδίαση διαφόρων τμημάτων του περιοδικού, οι στήλες σας μπορεί να ποικίλουν σε πλάτος. Κανείς δεν λέει ότι τα μπλοκ κειμένου σας πρέπει να είναι εξίσου ευρύ. Μπορείτε ακόμη και να συνδυάσετε διάφορους τύπους στηλών σε μία σελίδα. Για παράδειγμα, το κύριο κείμενό σας μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο στήλες, ενώ κάτω από αυτό μπορείτε να τοποθετήσετε μια λίστα, η οποία έχει σύντομα μπλοκ κειμένου, σε ένα πλέγμα 4 στηλών.

Μία στήλη

μονόστηλο 1
μονόστηλο 2
Τυπική διάταξη μιας στήλης. Σπάνια χρησιμοποιείται επειδή είναι πολύ ευρεία για διάταξη περιοδικών.
Διάταξη μιας στήλης με στενή πλευρική γραμμή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος διατάξεων για την επιστολή του αρχισυντάκτη.

Χρησιμοποιείται πολύ σπάνια. Το κείμενο που περιγράφεται σε αυτήν την πολύ μεγάλη στήλη μπορεί να φαίνεται θαμπό και βαρύ, καθώς πολλά από αυτά μπορούν να χυθούν στη στήλη. Εάν ορίσετε αυτήν την επιλογή, το κείμενό σας θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε μέγεθος με μεγαλύτερο προηγούμενο. Οι αναγνώστες θα χαθούν σε στήλες που έχουν περισσότερους από 80 χαρακτήρες σε μία σειρά. Γενικά, ο ιδανικός αριθμός χαρακτήρων για καλύτερη αναγνωσιμότητα θα είναι περίπου 60 χαρακτήρες ανά σειρά.

Μπορείτε να το κάνετε πιο κομψό και ενδιαφέρον αν κάνετε το εξωτερικό περιθώριο πολύ μεγαλύτερο, κάνοντας τη στήλη πολύ πιο στενή. Με τη στενότερη αυτή στήλη μπορείτε να κάνετε το μέγεθος του κειμένου μικρότερο μαζί με το αρχικό του, αλλά να μην ξεπερνάτε τους 60-65 χαρακτήρες στη σειρά. Το μέγεθος τύπου για τέτοιες στήλες πρέπει να είναι περίπου 9-12 σημεία, ανάλογα με τις γραμματοσειρές που χρησιμοποιείτε.

Επειδή θα μείνει πολύς χώρος στο εξωτερικό μέρος της σελίδας, μπορείτε να το γεμίσετε με εικόνες ή να το αφήσετε λευκό για πιο αξιοπρεπή εμφάνιση. Αυτοί οι τύποι διατάξεων χρησιμοποιούνται συνήθως στις επιστολές του συντάκτη στην αρχή των περιοδικών.

Δύο στήλες

δίστηλο 1
δίστηλο 2
Τυπική διάταξη δύο στηλών. Χρησιμοποιείται κυρίως για τα πιο σημαντικά άρθρα
Δύο στενές στήλες με πλευρική γραμμή. Σε αυτήν την περίπτωση, η τοποθέτηση της πλαϊνής γραμμής μεταξύ των στηλών θα φαίνεται θαμπή επειδή θα είναι κεντραρισμένη στη σελίδα. Το να αφήσουμε στην άκρη φαίνεται πολύ πιο ενδιαφέρον.
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, χρησιμοποιείται κυρίως σε κορυφαίες ιστορίες σε περιοδικά. Και πάλι μην χρησιμοποιείτε μέγιστο χώρο στη σελίδα. Κάντε χώρο γύρω από στήλες, δώστε τους χώρο. Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγαλύτερο εξωτερικό περιθώριο και να δημιουργήσετε δύο πιο στενές στήλες που θα φέρουν κάποιο δράμα στη σελίδα.

Τρεις στήλες

τρίστηλο
τρίστηλο 2
Τυπική διάταξη τριών στηλών. Συνήθως χρησιμοποιείται για μεγαλύτερα άρθρα.
Τρεις στήλες με πλευρική γραμμή. Μπορείτε να τοποθετήσετε μια πλευρική γραμμή μεταξύ των στηλών, δημιουργώντας κενό μεταξύ τους που μπορεί να οδηγήσει σε ενδιαφέρουσα διάταξη.
Αυτός ο αριθμός στηλών προβλέπει επίσης μια κομψή διάταξη και μεγάλες ιστορίες μπορούν να σχεδιαστούν με αυτόν τον τρόπο. Μπορείτε να σπάσετε αυτήν τη στήλη με κάποια αποσπάσματα που διανέμονται σε δύο στήλες. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να σπάσετε μια σελίδα λίγο και να προσθέσετε λίγη βουτιά στη σελίδα. Σε διάταξη τριών στηλών, ο αριθμός των χαρακτήρων θα πρέπει να πέσει πολύ κάτω από 60, ο ιδανικός αριθμός θα είναι περίπου 40-50 χαρακτήρες ή μπορείτε να μειώσετε το μέγεθος του τύπου.

Τέσσερεις στήλες

τετράστηλο 1
τετράστηλο 2
Τυπική διάταξη τεσσάρων στηλών.
Παραλλαγή διάταξης με τέσσερις στήλες. Τρία από αυτά για το κύριο κείμενο και την κύρια εικόνα στην κορυφή με λεζάντα παρακάτω και μία στήλη που χρησιμεύει ως πλευρική γραμμή.

Αυτός είναι ένας υπέροχος αριθμός για χρήση, καθώς τώρα μπορείτε να παίξετε με διαφορετικά πλάτη στηλών. Το κείμενό σας μπορεί να διαμορφωθεί σε δύο, δύο στήλες πλάτος, μπλοκ ή μπορείτε να το σχεδιάσετε σε τρεις στήλες και να αφήσετε την τέταρτη για τις εικόνες ή κάποια προσφορά.

Εάν πρόκειται να βάλετε κείμενο και στις τέσσερις στήλες, θα πρέπει να μειώσετε το μέγεθος του κειμένου και ο χαρακτήρας σας πρέπει να είναι περίπου 30-35 χαρακτήρες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στήλη, η οποία θα είναι πολύ στενή, για μερικά μικρά κομμάτια πληροφοριών. Η γραμματοσειρά της επιλογής σας μπορεί να είναι συμπυκνωμένου τύπου, αλλά βεβαιωθείτε ότι το κείμενό σας δεν είναι πολύ μεγάλο, διότι η ανάγνωση μεγάλου συμπυκνωμένου κειμένου δεν είναι ευχάριστη.

Η διάταξη τεσσάρων στηλών δίνει πολύ χώρο για αυτοσχεδιασμό και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον αριθμό στηλών για απρόσμενες και δραματικές διατάξεις.

Πέντε στήλες

πεντάστηλο 1
πεντάστηλο 2
Παραλλαγή διάταξης με πέντε στήλες.
Πέντε στήλες σας δίνουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία

Αυτός ο αριθμός στηλών θα δείτε κυρίως στα τμήματα ειδήσεων, στα τμήματα πολιτισμού και σε άλλο ενημερωτικό μέρος του περιοδικού. Και πάλι όπως στη διάταξη των τεσσάρων στηλών μπορείτε να παίξετε με δύο ή τρεις παρακείμενες στήλες. Τοποθετήστε την πιο σημαντική ιστορία στη σελίδα σε μια ευρεία στήλη και χρησιμοποιήστε άλλες στήλες για λιγότερο σημαντικές ιστορίες. Ο συνδυασμός στηλών θα σας επιτρέψει απεριόριστες δυνατότητες και παραλλαγές στη διάταξη. Χρησιμοποιήστε το προς όφελός σας για να δημιουργήσετε δυναμικές διατάξεις.

Σπάνια θα χρησιμοποιήσετε μόνο μία στήλη ως σύμβολο κράτησης θέσης για το κείμενό σας, επειδή θα είναι πολύ στενή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολύ σύντομα μπλοκ κειμένου, όπως λεζάντες εικόνων. Οι στενότερες στήλες πρέπει να έχουν μικρότερο μέγεθος τύπου.

Έξι, επτά, εννέα, δώδεκα στήλες

εξάστηλο
επτάστηλο
Η διάταξη έξι στηλών δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείται ως μπλοκ δύο-τριών στηλών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια στενή στήλη για μικρή εικόνα και λεζάντα.
Διάταξη επτά στηλών. Αυτός είναι επίσης ένας μεγάλος αριθμός στηλών επειδή σας δίνει ακόμη περισσότερες επιλογές για το σχέδιό σας.
εννιάστηλο
δωδεκάστηλο
Διάταξη περιοδικών με εννέα στήλες. Με τόσες πολλές στήλες μπορείτε να έχετε πολλές επιλογές για τον τρόπο διάταξης των σελίδων σας.
Διάταξη δώδεκα στηλών. Σας δίνει τόσες πολλές επιλογές σχετικά με τον τρόπο διάταξης των μπλοκ κειμένου και εικόνας. Σπάνια χρησιμοποιείται σε περιοδικά, συχνότερα σε εφημερίδες.

Όταν έχετε τόσες πολλές στήλες, δεν θα τοποθετείτε κείμενο σε μία στήλη, καθώς είναι πολύ στενό για το κείμενο, αλλά θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε ως ευέλικτο εργαλείο στην εντολή σας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια τόσο στενή στήλη για σύντομες λεζάντες εικόνων.

Ανακατέψτε πολλές στήλες σε μία και απέναντι από μια άλλη ομάδα κειμένων που αποτελείται από λίγες άλλες στήλες. Για παράδειγμα, μπορείτε να ορίσετε κείμενο σε 4 συνδυασμένες στήλες και να χρησιμοποιήσετε ένα άλλο για εξαγωγή εισαγωγικών, πρόσθετων πληροφοριών ή μπορείτε να τοποθετήσετε μικρές εικόνες σε αυτές.

Δώδεκα στήλες δεν είναι κοινές στο σχεδιασμό περιοδικών, επειδή σπάνια υπάρχει ανάγκη για αυτές. Είναι κοινές σε εφημερίδες όπου πρέπει να σχεδιάσετε πολλά μικρά κομμάτια κειμένου και το κείμενο τοποθετείται στη συνέχεια σε δύο στήλες που αντιπροσωπεύουν μία στήλη. Σε αυτήν την περίπτωση λαμβάνετε διάταξη 6 στηλών ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις στήλες σε οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή είναι απαραίτητη.

Οι στήλες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσετε τα πάντα οργανωμένα και δομημένα, αλλά δεν χρειάζεται να είναι βαρετά. Χρησιμοποιήστε τα ως παιδική χαρά σας και ανακατέψτε τα και θα λάβετε απροσδόκητα αποτελέσματα που θα κάνουν τις διατάξεις σας να ξεχωρίζουν. Φυσικά, μην το παρακάνετε και προσέξτε τα μεγέθη τύπου σας.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο