Σελιδοποίηση βιβλίων – Σύντομη μορφοποίηση

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον κόσμο του ψηφιακού βιβλίου, δεν αρκεί να δημιουργήσετε ένα υπέροχο κομμάτι γραφής χωρίς να λάβετε υπόψη το εσωτερικό του βιβλίου .Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το Microsoft Word δεν θα φροντίσει για τη μορφοποίηση του βιβλίου σας για εσάς. Και αυτό που είναι πιο σημαντικό: μην τιμωρείτε το βιβλίο σας επιλέγοντας λάθος σχεδιασμό διάταξης.
Υπάρχει τέχνη στη μορφοποίηση. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να κατανοήσετε καλύτερα όλα τα μυστικά της μορφοποίησης και της διάταξης του βιβλίου διαβάζοντας αυτή την ανάρτηση.
Μορφοποίηση βιβλίου έναντι σχεδιασμού διάταξης βιβλίου: Ποια είναι η διαφορά;
Ας ξεκινήσουμε με μερικά βασικά. Τόσο η μορφοποίηση βιβλίων όσο και η σχεδίαση διάταξης βιβλίου ισχύουν για το εσωτερικό ενός βιβλίου. Η σχεδίαση εσωτερικού βιβλίου μπορεί να φαίνεται απλή, αλλά περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες.
Για παράδειγμα, πώς επιλέγετε το σωστό μέγεθος και γραμματοσειρά; Γιατί πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η ευθυγράμμιση κειμένου είναι η ίδια σε κάθε σελίδα; Και πώς ξέρετε αν υπάρχει αρκετός χώρος στο εσωτερικό του βιβλίου σας; Η λίστα συνεχίζει και συνεχίζει.
Μερικές φορές οι όροι στη μορφοποίηση και τη διάταξη βιβλίου αλληλεπικαλύπτονται και μπορεί να σας μπερδέψουν. Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι θα ασχοληθείτε με τον σχεδιασμό εσωτερικών βιβλίων από δύο μοναδικές προοπτικές: τεχνική και καλλιτεχνική .
Η μορφοποίηση βιβλίων είναι κυριολεκτικά αυτό που προτείνει το όνομα. Βεβαιωθείτε ότι το κύριο περιεχόμενο του βιβλίου σας είναι καλά ισορροπημένο. Επιπλέον, δώστε προσοχή στις οδηγίες και τις απαιτήσεις της έκδοσης. Τις περισσότερες φορές, θα διαμορφώσετε πρώτα το απλό κείμενο και μετά θα προχωρήσετε σε όλες τις άλλες προσαρμογές. Είναι περισσότερο από τεχνικής πλευράς. Εδώ αναφερόμαστε σε αριθμούς και δεδομένα όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί. Οι λέξεις όπως η γραμματοσειρά, το μέγεθος του τύπου, το κενό διάστημα έχουν νόημα για εσάς; Είναι μεταξύ των θεμελιωδών βασικών στοιχείων της μορφοποίησης.
Η διάταξη του βιβλίου , από την άλλη πλευρά, συγκεντρώνει τις γνώσεις μορφοποίησης και την ενεργοποιεί. Ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι ο συνολικός σχεδιασμός κειμένου φαίνεται εξαιρετικός και δεν θέτει σε κίνδυνο την αναγνωσιμότητα. Για παράδειγμα, τα περιθώρια έχουν ρυθμιστεί σωστά για να παρουσιάσουν τη διάταξη της σελίδας; Οι εικόνες και τα μπλοκ κειμένων συνυπάρχουν αρκετά καλά;
Τώρα ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε από τη θεωρία στην πρακτική. Ας δούμε τα κύρια στοιχεία της μορφοποίησης και της διάταξης του βιβλίου.

Στοιχεία σχεδιασμού εσωτερικού βιβλίου

Ας ανακαλύψουμε τα κεντρικά στοιχεία σχεδιασμού εσωτερικών βιβλίων που πρέπει να έχετε υπόψη.
Θα σας καθοδηγήσουμε στους όρους που πρέπει να γνωρίζετε. Και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να παρέχουμε καθοδήγηση σχετικά με κοινά λάθη και βέλτιστες πρακτικές.

Μέγεθος σελίδας

Αυτό είναι το ύψος και το πλάτος των βιβλίων σας για τα οποία μιλάμε.
Υπάρχουν πολλά είδη βιβλίων ανάλογα με το περιεχόμενό τους. Μπορεί να είναι λογοτεχνικά, επιστημονικά, παιδικά κλπ. Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο θα χρησιμοποιήσετε το κείμενο (μέγεθος, τύπος, χρώμα κλπ αλλά καθώς και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της σελίδας πρέπει να σχεδιαστούν με ένα συγκεκριμένο τρόπο
Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν έχουν δεν έχουν συγκεκριμένο μέγεθος. Εξαρτάται από την οθόνη του μέσου προβολής. Εμφανίζονται συχνότερα σε διαφορετικές συσκευές (φορητός υπολογιστής, smartphone, iPad, συσκευή ανάγνωσης e-book κ.λπ.). Έτσι τουλάχιστον δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως και με τα τυπωμένα βιβλία . Ας προχωρήσουμε σε ένα από τα βασικά στοιχεία στη διάταξη του εξωφύλλου βιβλίου. Γνωρίστε τα περιθώρια.

Περιθώρια

Περιθώρια σελίδας

Για να το πούμε απλό, τα περιθώρια είναι ο χώρος που βλέπετε στις πλευρές της σελίδας. Συχνά τους αναφέρονται ως «αρνητικός χώρος». Η κύρια λειτουργία τους είναι να βελτιώσουν την αναγνωσιμότητα του ίδιου του κειμένου .

Υπάρχουν τρία κύρια περιθώρια που τοποθετούνται στο εξωτερικό, στο πάνω και στο κάτω μέρος της σελίδας του βιβλίου. Και ένα εσωτερικό περιθώριο, ή υδρορροή, το οποίο ανήκει στο τμήμα όπου τα δύο φύλλα είναι κολλημένα μεταξύ τους.

Το ανώτατο περιθώριο είναι υπεύθυνο για πληροφορίες όπως το όνομα του συγγραφέα και το όνομα του βιβλίου ή του κεφαλαίου, με άλλα λόγια που τρέχουν τα κεφάλια και τα πόδια. Περισσότερα για αυτά αργότερα.

Το κάτω περιθώριο είναι το σπίτι για τον αριθμό της σελίδας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρέχει απλώς λευκό κενό.

Το εξωτερικό περιθώριο δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κρατά το βιβλίο χωρίς να καλύπτει τμήματα του κειμένου.

Το εσωτερικό περιθώριο  διασφαλίζει ότι το κείμενο σε δύο σελίδες κατοπτρισμού δεν επικαλύπτεται.

Κανονικά, τα εξωτερικά, άνω και κάτω περιθώρια έχουν παρόμοιες διαστάσεις μεγέθους. Και το εσωτερικό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο.

Συνοψίζοντας, βεβαιωθείτε ότι:

 • η περιοχή μπλοκ κειμένου φαίνεται ευχάριστη και τίποτα δεν θέτει σε κίνδυνο την αναγνωσιμότητα
 • το κεφάλι και τα πόδια τρεξίματος είναι παρόντα και συνδυάζονται καλά με τον εσωτερικό σχεδιασμό.
 • το βιβλίο αισθάνεται άνετα να το κρατάτε.

Λάβετε υπόψη ότι το βιβλίο σας δεν είναι επίπεδο. Αλλά η σωστή επιλογή περιθωρίων κάνει τις σελίδες να φαίνονται συμμετρικές και τακτοποιημένες .Και η επιλογή περιθωρίων είναι ακριβώς αυτό που σας βοηθά να φτάσετε εκεί.

Κεφαλίδα και πόδι

Ας ξεκινήσουμε με τη κεφαλίδα. Περιλαμβάνει μία γραμμή κειμένου στο επάνω περιθώριο που παρέχει υποστήριξη πλοήγησης στον αναγνώστη. Περιλαμβάνει το όνομα του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα, το όνομα κεφαλαίου και τον αριθμό σελίδας. Μερικές φορές ο αριθμός σελίδας πηγαίνει στο κάτω περιθώριο, και ως αποτέλεσμα, δημιουργεί τα πόδια .
Το κύριο αμετάβλητο στοιχείο είναι ο αριθμός σελίδας, είναι πάντα εκεί. Μπορείτε να αποφασίσετε για την ευθυγράμμισή του. Οι υπόλοιπες πληροφορίες που θέλετε να συμπεριλάβετε στα κεφάλια και τα πόδια σας είναι ευέλικτες και εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θέλετε να δομήσετε το βιβλίο σας. Τα βιβλία παρέχουν συχνά το όνομα του κεφαλαίου στις τρέχουσες κεφαλές τους για να παρέχουν την καλύτερη υποστήριξη στους αναγνώστες.

Κεφαλίδα και πόδι

Λευκός χώρος

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που έχουν να αντιμετωπίσουν το κείμενο και τη δημιουργία περιεχομένου είναι εξοικειωμένοι με την έννοια του κενού χώρου .
Θυμάστε πώς όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, συνεχίζετε μέχρι το τέλος του κεφαλαίου και μόνο μετά κάνετε ένα διάλειμμα; Λοιπόν, έχει πολλά να κάνει με αυτό το τεράστιο κομμάτι λευκού χώρου.
Υπάρχουν επίσης μερικές κενές σελίδες που αποσυνδέουν το ίδιο το μυθιστόρημα (το κύριο τμήμα κειμένου) από το εξώφυλλο του βιβλίου, τη σύνοψη, τη λέξη του συγγραφέα κ.λπ. Αυτή η μέθοδος δείχνει τον επαγγελματικό σχεδιασμό του βιβλίου και δημιουργεί κάποια αισθητική ισορροπία στο κείμενο.
Ένα άλλο στοιχείο του λευκού χώρου είναι η απόσταση μεταξύ γραμμών.

Λευκός χώρος

Διάστιχο

Το διάστιχο βελτιώνει πολύ την αναγνωσιμότητα του μυθιστορήματος . Η επιλογή της απόστασης γραμμής θα εξαρτηθεί στενά από την επιλογή γραμματοσειράς. Μερικά από αυτά είναι πολύ σφιχτά και τα γράμματα είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που ο αναγνώστης μπορεί να πάρει ακόμη και πονοκέφαλο. Σίγουρα δεν θέλουμε να συμβεί αυτό, σωστά;
Η συνήθης πρακτική είναι να χρησιμοποιήσετε 1,5 γραμμές , κάτι που είναι επίσης καλό για την ανάγνωση οθόνης. Αλλά κανονικά το διάστιχο πρέπει να είναι μεταξύ 1,25 και 2,00 .
Μερικές φορές μπορείτε να προσαρμόσετε το κενό σε συγκεκριμένα τμήματα του κειμένου για να αποφύγετε δύο τυπογραφικά λάθη: ορφανά και χήρες.

Ορφανά και χήρες

Ενδιαφέρουσα επιλογή λέξεων, έτσι δεν είναι; Λοιπόν, ξεπεράστε το. Οι χήρες και τα ορφανά είναι λέξεις και μέρη της πρότασης που καταλήγουν εκεί όπου δεν ανήκουν. Θα συμβιβασμό της αναγνωσιμότητας και να δημιουργήσει περιττό χώρο αρνητική .

Η χήρα είναι μια λέξη (ή λίγες μόνο λέξεις) που στέκεται απομονωμένη στο κάτω μέρος μιας παραγράφου, στήλης ή σελίδας. Κάνει τη δομή του κειμένου να φαίνεται πολύ ανισορροπημένη.

Τα ορφανά είναι λέξεις που χωρίζονται από μόνες τους ως μέρος της παραγράφου σε προηγούμενη σελίδα. Σκεφτείτε για την υποσυνείδητη αντίδραση: γυρίζετε τη σελίδα μόνο για να βρείτε μια λέξη που λείπει.

Και οι δύο μεμονωμένες λέξεις ή φράσεις επηρεάζουν επίσης την κίνηση των ματιών από τη μία γραμμή του κειμένου στην άλλη.

Ο λευκός χώρος μπορεί να χρησιμοποιείται λιγότερο συχνά και να χρησιμοποιείται υπερβολικά συχνά. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε ορφανά ή χήρες.

χήρες και ορφανά

Σχεδιασμός κεφαλαίου

Είναι ένα στυλ σχεδίασης για να ξεκινήσετε το επόμενο κεφάλαιο σας στη μέση της επόμενης σελίδας.

 • Κατ αρχάς, εμπλέκεις να δομήσεις το κενό διάστημα.
 • Δεύτερον, στέλνετε στον αναγνώστη σας ένα νοητικό σήμα σχετικά με μια αλλαγή στην πλοκή σας. Επιπλέον, δίνετε σε αυτούς τους βιβλιοφάγους τη δυνατότητα να κάνουν ένα διάλειμμα προτού αγκαλιαστούν με ένα άλλο μπλοκ κειμένου.
 • Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, αν σας αρέσουν οι γραφικές λεπτομέρειες, εδώ είναι η ευκαιρία σας να χρησιμοποιήσετε ένα κεφαλόγραμμα. Έχετε θαυμάσει ποτέ αυτό το μεγάλο κεφαλαίο γράμμα σε μια καλλιτεχνική γραμματοσειρά στην αρχή του κεφαλαίου; Αυτό είναι το κεφαλόγραμμα.
Κεφαλόγραμμα

Πλάτος γραμμής

Ένα κλειδί για μεγάλη αναγνωσιμότητα του κειμένου είναι η σωστή ποσότητα χαρακτήρων σε μια γραμμή κειμένου. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά: πολύ ευρύ ή πολύ στενό.

 • Εάν μια γραμμή κειμένου είναι πολύ μεγάλη, ο αναγνώστης θα έχει προβλήματα εστίασης στο κείμενο . Μπορεί να είναι δύσκολο να φτάσετε από όπου ξεκινά και τελειώνει, ειδικά εάν ασχολείστε με ένα μεγάλο μπλοκ κειμένου.
 • Εάν η γραμμή είναι πολύ στενή, ο αναγνώστης κουράζεται πιο εύκολα , καθώς πρέπει να κινήσει τα μάτια του πιο γρήγορα.

Μια θαυμάσια πρακτική είναι να διατηρήσετε το κείμενό σας εντός των 50-75 χαρακτήρων ανά γραμμή.

Τυπογραφία

Μην υποτιμάτε τη σημασία της επιλογής της σωστής γραμματοσειράς , καθώς αντιπροσωπεύει ολόκληρη τη γραφή σας . Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γραμματοσειρών, οπότε μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείτε στον πειρασμό να επιλέξετε κάτι διαφορετικό. Λοιπόν, μην το κάνεις αυτό.

Διαβαθμισμένες πληροφορίες : μπορείτε να επιλέξετε γραμματοσειρές ανάλογα με το φύλο του κοινού-στόχου σας. Κανονικά, οι έντονες γραμματοσειρές αντικατοπτρίζουν την αρρενωπότητα και οι στρογγυλεμένες καμπύλες φέρουν κάποια απαλότητα και μια θηλυκή ατμόσφαιρα.

Εικόνες

Και τότε υπάρχει ένα θέμα του είδους. Κάντε μια σωστή έρευνα, ειδικά εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε κάποια φανταχτερή γραμματοσειρά.

Εάν χρησιμοποιείτε πρόσθετες εικόνες και εικόνες στο βιβλίο σας, βεβαιωθείτε ότι έχουν ενσωματωθεί καλά με τυπογραφία και μπλοκ κειμένου.

Μην το παρακάνετε . Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε μια καλή εικόνα παρά πολλές μικρές φωτογραφίες σε όλο το βιβλίο. Η εικόνα σας βοηθάει να πείτε μια ιστορία καλύτερα.

Γιατί χρειάζεστε μια επαγγελματική διάταξη και μορφοποίηση βιβλίων 

Εάν εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι το Microsoft Word μπορεί να φροντίσει αυτές τις λεπτομέρειες για εσάς, μπορεί να έχετε λάθος. Η μορφοποίηση είναι κάτι περισσότερο από το να ρίχνετε το βιβλίο σας στο αρχείο λέξεων και να το ονομάζετε καθημερινά.

Πιστεύουμε ότι δουλέψατε σκληρά στη γραπτή σας λέξη. Θέλετε πραγματικά να θέσετε σε κίνδυνο τη μελλοντική επιτυχία με τις καλύτερες πωλήσεις του βιβλίου σας επιλέγοντας λάθος διάταξη;

Να γιατί χρειάζεστε έναν επαγγελματία σχεδιαστή μορφών:

 • Εάν το βιβλίο σας δεν πληρεί τις απαιτήσεις μορφοποίησης, ενδέχεται να μην γίνει αποδεκτό από το αναγνωστικό κοινό. Θα υποτιμηθεί.
 • Ο επαγγελματίας κατανοεί τη σχέση μεταξύ είδους, αγοράς, κοινού-στόχου και τυπογραφίας. Μπορεί να έχουν μερικές χρήσιμες πληροφορίες για εσάς.
 • Ο φόρτος εργασίας σας θα είναι λιγότερο συντριπτικός. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να προσέξετε από την άποψη του μάρκετινγκ και των επιχειρήσεων. Ή θα προτιμούσατε να περάσετε ώρες ευθυγράμμισης του κειμένου;

Εάν είστε στα πρόθυρα να προσλάβετε κάποιον για να μορφοποιήσετε το χειρόγραφό σας, ρωτήστε πρώτα μερικές ερωτήσεις:

 • Έχω κάνει ό, τι μπορούσα για να διαμορφώσω τηδουλειά μου;
 • Έχω κουραστεί να κοιτάζω το βιβλίο μου, προσπαθώ
  να καταλάβω πώς να το μορφοποιήσω;
 • Καταλαβαίνω σωστά τους χρονικούς και δημοσιονομικούς περιορισμούς;

Εάν απαντήσατε «ναι» σε οποιοδήποτε από αυτά, συνεχίστε να διαβάζετε πώς να βρείτε το σωστό σχεδιαστή εσωτερικών βιβλίων.

Ας δούμε γρήγορα πώς να βρούμε επαγγελματίες σχεδιαστές μορφών στο πεδίο διάταξης του βιβλίου.

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο