Κοινά λάθη στο σχεδιασμό βιβλίων και πώς να τα αποφύγετε

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι σε θέση κάθε συγγραφέας να σχεδιάσει και να στοιχειοθετήσει το βιβλίο και η επιλογή ενός επαγγελματία σελιδοποιού θεωρείται αναγκαία. Για τους συγγραφείς όμως με αυστηρότερο προϋπολογισμό, η παραγωγή του δικού σας έργου μπορεί να είναι ως ένα σημείο εφικτή, αλλά υπάρχουν μερικά κοινά λάθη στο σχεδιασμό βιβλίων που πρέπει να γνωρίζετε και να προσπαθήσετε να αποφύγετε.
Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη σχεδιασμού βιβλίων που βλέπουμε και θα σας δώσουμε μερικές συμβουλές σχετικά με το πώς μπορείτε να αποφύγετε τα ίδια λάθη με το επόμενο βιβλίο σας.

Λάθος στη σχεδίαση # 1: σελιδοποίηση

Εάν για τη παραγωγή του βιβλίου σας χρησιμοποιήθηκε ένας επεξεργαστής κειμένου όπως το Microsoft Word, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσετε το γεγονός ότι ένα τυπωμένο βιβλίο είναι ένα τρισδιάστατο αντικείμενο – έχει μια αριστερή και μια δεξιά σελίδα όταν είναι ανοιχτό. Όπου το περιεχόμενό σας εμπίπτει σε σχέση με αυτήν την αριστερή / δεξιά διάταξη αναφέρεται ως σελιδοποίηση.
Ένα από τα λάθη σχεδιασμού βιβλίων που βλέπουμε πιο συχνά είναι τα βιβλία που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτήν την αριστερή / δεξιά διάταξη. Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε βιβλία που κάνουν αυτό το λάθος. οι αριθμοί σελίδων ή οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα ενδέχεται να μετακινηθούν από τη μία σελίδα στην άλλη, τα περιθώρια μπορεί να μετακινηθούν αριστερά ή δεξιά και στη συνέχεια να επιστρέψουν ξανά.
Δείτε πώς μπορείτε να το αποφύγετε:
Θυμηθείτε ότι οι παραδοσιακά σελίδες με μονό αριθμό βρίσκονται στη δεξιά πλευρά της ράχης του βιβλίου και οι σελίδες με ζυγή αρίθμηση αριθμούνται στα αριστερά.
Το περιεχόμενο του βιβλίου ξεκινά πάντα σε μια δεξιά σελίδα (ακόμα και αν αυτή η πρώτη σελίδα δεν αριθμείται ως σελίδα 1).

 • Για να κάνετε τα πράγματα απλά για τον εαυτό σας, ευθυγραμμίστε τους αριθμούς σελίδων καθώς και τις κεφαλίδες και τα υποσέλιδα που θα κεντράρονται στη σελίδα, ιδανικά μεταξύ των περιθωρίων σας.
 • Για βιβλία τουλάχιστον 150 σελίδων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ίδια περιθώρια από αριστερά προς τα δεξιά, εφόσον είναι τουλάχιστον 9,6 mm ή περισσότερο.
 • Για βιβλία άνω των 150 σελίδων, θα πρέπει να ρυθμίσετε το εσωτερικό (αυτό που βρίσκεται στη ράχη) ώστε να είναι ευρύτερο από το εξωτερικό περιθώριο. Για να το κάνετε αυτό στο Word, μεταβείτε στο Format> Document. Επιλέξτε “Book Fold” για την επιλογή πολλαπλών σελίδων στην ενότητα Pages και, στη συνέχεια, ορίστε τα περιθώρια Inside και Outside σας. Δείτε παρακάτω έναν πίνακα ελάχιστων απαιτήσεων περιθωρίου όπως συνιστάται για τη συμμόρφωση του Amazon KDP για να σας δώσει έναν οδηγό για τα περιθώρια που πρέπει να χρησιμοποιείτε. (https://kdp.amazon.com/en_US/help/topic/GVBQ3CMEQW3W2VL6#trimsize)
margin_kdp amazon
word_margin

Λάθος στη σχεδίαση # 2: Κεφαλίδες / υποσέλιδα

Το επόμενο κοινό λάθος σχεδιασμού βιβλίων που βλέπουμε πιο συχνά σχετίζεται με κεφαλίδες και υποσέλιδα βιβλίων. Οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα βιβλίων αποτελούνται παραδοσιακά από τον τίτλο του βιβλίου, το όνομα του συγγραφέα και τον αριθμό της σελίδας. Σε βιβλία μη μυθοπλασίας, συχνά περιλαμβάνουν επίσης τίτλους κεφαλαίων ή ενοτήτων για να βοηθήσουν τους αναγνώστες στην πλοήγηση στο βιβλίο.
Βλέπουμε συχνά βιβλία ότι αυτές οι κεφαλίδες και τα υποσέλιδα είτε δεν έχουν εφαρμοστεί με συνέπεια όσον αφορά το περιεχόμενό τους ή οι τοποθεσίες τους αλλάζουν ελαφρώς στη σελίδα.
Όπως και με τη σελιδοποίηση, τα λάθη με κεφαλίδες και υποσέλιδα είναι αρκετά εύκολο να αποφευχθούν, απλώς ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές:

 • Χρησιμοποιήστε τη δυνατότητα κεφαλίδων / υποσέλιδων στο MS Word κάνοντας διπλό κλικ στο πάνω ή στο κάτω μέρος οποιασδήποτε σελίδας.
 • Μην πληκτρολογείτε χειροκίνητα τους αριθμούς σελίδων. Αφήστε το Word να τα προσθέσει αυτόματα χρησιμοποιώντας τις επιλογές αριθμού σελίδας μέσα στο παράθυρο μορφοποίησης κεφαλίδων / υποσέλιδων.
 • Εάν συμπεριλαμβάνετε τίτλους κεφαλαίων / ενοτήτων στις κεφαλίδες / υποσέλιδα, φροντίστε να ενημερώσετε το περιεχόμενο κεφαλίδας / υποσέλιδου στην αρχή κάθε κεφαλαίου ή ενότητας.

 

Λάθος στη σχεδίαση 3: Επιλογή γραμματοσειράς

Αυτό το λάθος σχεδιασμού έχει μερικές διαφορετικές πτυχές – ένα που είναι αρκετά απλό, αλλά ένα που είναι λίγο πιο αυθαίρετο και προσωπικό – αλλά και οι δύο σχετίζονται με την επιλογή γραμματοσειρών που χρησιμοποιείτε για να στοιχηματίσετε το βιβλίο σας.
Το πιο ξεκάθαρο λάθος σχετικά με την επιλογή γραμματοσειράς είναι ένα βιβλίο που χρησιμοποιεί πάρα πολλές διαφορετικές γραμματοσειρές και στυλ γραμματοσειράς. Τα βιβλία που παρουσιάζουν αυτό το λάθος τείνουν να κάνουν τους αναγνώστες να αισθάνονται λίγο μπερδεμένοι, συγκλονισμένοι ή απλώς αποσπασμένοι από το περιεχόμενο. Κάνει ένα βιβλίο να φαίνεται ακατάστατο και όχι πολύ συνεκτικό.
Το λάθος που σχετίζεται με τη γραμματοσειρά που έχει λίγο πιο γκρίζα περιοχή γύρω από αυτό είναι αυτό των πραγματικών γραμματοσειρών που επιλέγετε και πώς σχετίζονται με το περιεχόμενο, τον σκοπό και το μήνυμα του βιβλίου σας. Οι γραμματοσειρές μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ερμηνεία του μηνύματός σας από τους αναγνώστες. Μπορείτε να πείτε ένα πράγμα, αλλά η επιλογή των γραμματοσειρών σας θα μπορούσε να δώσει την εντελώς αντίθετη εντύπωση
Η αποφυγή σφαλμάτων που σχετίζονται με τη γραμματοσειρά μπορεί να είναι λίγο δύσκολη για ορισμένους, ειδικά αν δεν είστε πολύ οπτικά δημιουργικοί, αλλά ακολουθώντας αυτές τις βασικές οδηγίες θα σας βοηθήσουν:

 • Διατηρήστε τον αριθμό των γραμματοσειρών που χρησιμοποιείτε έως 3, αλλά ιδανικά σε 2. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε διαφορετικά βάρη και στυλ σε αυτές τις γραμματοσειρές εάν θέλετε να γίνετε πιο δημιουργικοί.
 • Βεβαιωθείτε ότι οι δύο-τρεις γραμματοσειρές που επιλέγετε λειτουργούν καλά, δεν συγκρούονται. Εάν έχετε αμφιβολίες, δοκιμάστε να αναζητήσετε μια «υπεροικογένεια» γραμματοσειρών. Αυτές είναι οι γραμματοσειρές serif και sans serif που δημιουργήθηκαν ειδικά για να ταιριάζουν (δείτε αυτή τη συλλογή Superfamilies από τις Γραμματοσειρές Google ).
 • Σκεφτείτε προσεκτικά το κοινό-στόχο σας και το μήνυμα που θέλετε να μεταφέρετε σε αυτό το κοινό και, στη συνέχεια, προσπαθήστε να επιλέξετε γραμματοσειρές που αντικατοπτρίζουν αυτό το μήνυμα.

Λάθος στη σχεδίαση # 4: Συνοχή μορφοποίησης

Το τέταρτο στη λίστα των λαθών σχεδιασμού βιβλίων μου είναι η έλλειψη συνοχής της μορφοποίησης κειμένου.
Σε κάθε τύπο οπτικού σχεδιασμού, η συνοχή είναι βασική αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σχεδίαση βιβλίων. Η έλλειψη συνοχής μπορεί να κάνει ένα βιβλίο να φαίνεται ακατάστατο και στην περίπτωση των μη φανταστικών βιβλίων μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον αναγνώστη. Εάν ξεκινήσετε το βιβλίο σας να διατυπώσει εισαγωγικά με πλάγιους χαρακτήρες χωρίς ομιλία και στη συνέχεια να μεταβείτε σε κανονικό κείμενο με ομιλία, θα το αναγνωρίσει ο αναγνώστης σας ως απόσπασμα; Αν ψάχνουν συγκεκριμένα για μια προσφορά στο βιβλίο σας, μπορεί να το ξεπεράσουν γιατί δεν έχει μορφοποιηθεί όπως περιμένουν με βάση τα αποσπάσματα που είδαν νωρίτερα στο βιβλίο.
Για να αποφύγετε τα λάθη στη συνοχή της μορφοποίησης είναι αρκετά εύκολο να το κάνετε, αλλά χρειάζεται κάποιος προγραμματισμός. Ακολουθεί η προτεινόμενη ροή εργασίας για να διατηρήσετε τη μορφοποίηση σας συνεπή από την Εισαγωγή στο Συμπέρασμα:
Πριν ξεκινήσετε να ορίζετε το τελικό βιβλίο σας, διαβάστε ολόκληρο το πρόχειρο χειρόγραφο και δημιουργήστε μια λίστα με τους διαφορετικούς τύπους μορφοποίησης του βιβλίου σας. Φροντίστε να εξετάσετε τη μορφοποίηση παραγράφων και χαρακτήρων.
Περιηγηθείτε στη λίστα σας και αποφασίστε πώς θέλετε να μοιάζει κάθε στυλ μορφοποίησης. Είναι καλύτερο να ανοίξετε ένα νέο έγγραφο του Word και να μορφοποιήσετε μια επιλογή αντιγράφου σε κάθε στυλ.
Όταν είστε ικανοποιημένοι με τον τρόπο εμφάνισης κάθε στυλ τόσο μεμονωμένα όσο και σε σχέση με τα άλλα στυλ, αποθηκεύστε κάθε τύπο μορφοποίησης ως στυλ στο Word ανοίγοντας τον Πίνακα Στυλ που είναι προσβάσιμος από το αρχικό μενού στο επάνω μέρος της οθόνης.
Αφού αποθηκεύσετε κάθε στυλ μορφοποίησης, διαγράψτε όλο το κείμενο μορφοποίησης και αντιγράψτε στο πρόχειρο χειρόγραφο. Εργαστείτε συστηματικά στη σελίδα του βιβλίου σας μορφοποιώντας τη σελίδα χρησιμοποιώντας το περιεχόμενο ΜΟΝΟ τα στυλ που έχετε αποθηκεύσει.

Λάθος στη σχεδίαση # 5: Στοίχιση

Αυτό το τελικό λάθος στο σχεδιασμό του βιβλίου είναι σχετικά μικρό, αλλά αν μπορείτε να το αποφύγετε και θα κάνει το βιβλίο σας να φαίνεται πολύ πιο επαγγελματικό. και αυτή είναι η ευθυγράμμιση κειμένου. Αν και δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το κείμενο να έχει αριστερή στοίχιση, ένα βιβλίο όπου υπάρχουν σελίδες κειμένου με ασύμμετρη δεξιά στοίχιση μπορεί να φαίνεται ακατάστατο και θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει πονοκέφαλο στον αναγνώστη σας μετά από λίγο.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό είναι εάν το βιβλίο σας περιέχει σημεία κουκκίδων, αριθμημένες λίστες ή τμήματα κειμένου με εσοχή και δεν θέλετε να αλλάζει αυτή η αριστερή ευθυγράμμιση από σελίδα σε σελίδα. Και πάλι, αυξάνει την ακαταστασία και καθιστά πιο δύσκολο για τον αναγνώστη να διαβάσει άνετα το βιβλίο σας για παρατεταμένες περιόδους, εάν το μάτι τους πρέπει να αλλάζει για να βρει από πού ξεκινούν νέες γραμμές.
Αυτό το τελευταίο λάθος σχεδιασμού βιβλίου είναι επίσης αρκετά απλό να αποφευχθεί, απλώς ακολουθήστε αυτές τις απλές οδηγίες:

 • Μορφοποιήστε όλες τις παραγράφους του βασικού αντιγράφου χρησιμοποιώντας την αιτιολογημένη ευθυγράμμιση για να εξασφαλίσετε ευθείες άκρες και στις δύο πλευρές του κειμένου σας.
 • Χρησιμοποιήστε μια σταθερή ποσότητα εσοχής σε όλα τα σημεία κουκκίδων, αριθμημένες λίστες και κείμενο με εσοχή.
 • Και βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει αυτό το ποσό εσοχής στα Στυλ μορφοποίησης (όπως συζητήθηκε παραπάνω) για να διασφαλίσετε τη συνέπεια στο βιβλίο σας.

συμπέρασμα

Υποστηρίζω πάντα την πρόσληψη επαγγελματία σχεδιαστή για το σχεδιασμό και τη μορφοποίηση του βιβλίου σας. Θα ξέρουν ενστικτωδώς πώς να αποφεύγουν όλα αυτά τα κοινά λάθη στο σχεδιασμό βιβλίων και πολλά άλλα που δεν έχω αναφέρει.ουμεουμ)

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο