DOCX εναντίον DOC

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τι συμβαίνει στη μονομαχία των αρχείων DOCX εναντίον DOC;

Τα αρχεία .docx είναι μικρότερο σε μέγεθος κι έτσι μπορούν να ανοίγουν γρηγορότερα στον υπολογιστή σας

Η παλαιότερη μορφή .doc της Microsoft Word ήταν μια καινοτόμος μορφή αρχείου για την κωδικοποίηση εγγράφων. Επέτρεψε αντικείμενα όπως εικόνες και εικόνες clip art να ενσωματωθούν στο αρχείο, αντί να επιτρέπουν μόνο κείμενο όπως πολλές προηγούμενες μορφές αρχείων, συμπεριλαμβανομένου του .txt. Αυτό ήταν ένα όφελος για τους συγγραφείς και τους εκδότες καθώς μπορούσαν εύκολα να εισάγουν φωτογραφίες και γραφικά από τους δεκάδες στα έγγραφά τους.
Αν και η μορφή είναι βολική, οι συγγραφείς συνειδητοποίησαν σύντομα ότι ένας μεγάλος αριθμός ενσωματωμένων φωτογραφιών ή clip art το διόγκωσε σε μέγεθος, καταλαμβάνοντας πολύ χώρο στο δίσκο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δύσκολη μετακίνηση των αρχείων μέσω του Διαδικτύου καθώς πολλά αρχεία ήταν πολύ μεγάλα για ακόμη και email.
Με την εμφάνιση της μορφής .docx, αυτά τα ζητήματα μειώθηκαν σημαντικά. Η μορφή αρχείου .docx χρησιμοποιεί ένα σύστημα συμπίεσης για την αποθήκευση των περιεχομένων του. Όπως και το οικείο αρχείο .zip, το αρχείο .docx κάνει σύντομη την εργασία μεγάλων εγγράφων με πολλές εικόνες μέσα, μειώνοντας το μέγεθος του αρχείου κατά το ήμισυ. Με το μειωμένο μέγεθος αρχείου, τα έγγραφα μπορούν να μεταφερθούν μέσω email ταχύτερα και συνήθως ανοίγουν στο Word γρηγορότερα σε Mac ή PC, εξοικονομώντας πολύτιμο χρόνο.

 

Το .docx είναι πιο αξιόπιστο και πολύ λιγότερο ευαίσθητο στην καταστροφή αρχείων

Η καταστροφή αρχείων μπορεί να προκύψει όταν μεταφέρετε αρχεία συχνά μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών και άλλων ατόμων. Αυτό αφορά ιδιαίτερα τους συγγραφείς που συνεργάζονται με συντάκτες, διορθωτές και άλλους επαγγελματίες, καθώς το χειρόγραφό τους φτάνει στην τελική του μορφή. Η καταστροφή συμβαίνει συχνότερα σε αρχεία μορφής .doc, εσφαλμένη ευθυγράμμιση των ρυθμίσεων περιθωρίων, κεφαλίδων, σελιδοποίησης και αρίθμησης σελίδων, καθώς το αρχείο αλλάζει χέρια.

Το ζήτημα της καταστροφής αρχείων .doc είχε ακόμη δημιουργήσει μια βιομηχανία εφαρμογών ειδικών προγραμμάτων αποκατάστασης σε απελπισμένους συγγραφείς που έχασαν ένα χειρόγραφο και δεν είχαν αντίγραφο ασφαλείας. Η μορφή .docx χειρίζεται τη σελιδοποίηση με διαφορετικό τρόπο, χρησιμοποιώντας την απλοποιημένη γλώσσα κωδικοποίησης XML αντί για δυαδική, και είναι πολύ λιγότερο πιθανό να καταστρέψει όταν περνάει χέρια.

Οι εικόνες που είναι ενσωματωμένες στο .docx λειτουργούν καλύτερα και συχνά είναι υψηλότερη πιστότητα όταν συμπιέζονται

Τα παλαιότερα αρχεία .doc αποθηκεύουν τις πληροφορίες στις ενσωματωμένες εικόνες και γραμματοσειρές σε δυαδικό κώδικα και αποθηκεύοντάς τις παράλληλα με το κείμενο και μορφοποιώντας σε ένα μεγάλο και περίπλοκο αρχείο. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της δημιουργίας τεράστιων αρχείων, η συμπίεση εικόνας μέσα στο αρχείο έγινε μια τυπική διαδικασία για να διατηρηθεί το μέγεθος του αρχείου διαχειρίσιμο.
Αυτό είχε την παρενέργεια της συμπίεσης ή της εκ νέου κωδικοποίησης εικόνων και άλλων γραφικών αντικειμένων με τρόπο που μπορεί να εισαγάγει αντικείμενα ή να δείξει κάτω την ποιότητα της εικόνας στη διαδικασία. Πολλοί συγγραφείς που χρησιμοποιούν αρχεία .doc έχουν εκπλαγεί από τις αρχικά ευκρινείς εικόνες ή τα γραφικά τους που φαίνονται τα pixel ή η χρωματική απόδοση όταν βλέπουν την έξοδο του αρχείου .doc από τον εκτυπωτή.
Αντίθετα, η δομή αρχείων της μορφής .docx διαχωρίζεται κατά τρόπο ώστε τα ενσωματωμένα αντικείμενα, όπως φωτογραφίες και γραμματοσειρές να αποθηκεύονται μέσα στο έγγραφο σε ξεχωριστούς φακέλους ως πλήρη αρχεία. Η τεχνολογία συμπίεσης στο .docx είναι πολύ πιο προηγμένη, μειώνοντας το μέγεθος χωρίς να μειώσει την ποιότητα σχεδόν τόσο πολύ.
Αν και όλα αυτά συμβαίνουν στο παρασκήνιο, το Word δημιουργεί δυναμικά φακέλους και αποθηκεύει εικόνες και γραφικά μέσα στο αρχείο και τα συμπιέζει αυτόματα. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μικρότερο σφάλμα που προκαλεί μετατροπή για εικόνες και διατηρούν μεγαλύτερη πιστότητα από το παραδοσιακό αρχείο μορφής .doc με συμπίεση εικόνας. Για να δείτε πώς το Word διαχειρίζεται αρχεία, μπορείτε πραγματικά να μετονομάσετε ένα αρχείο .docx με επέκταση .zip και να το ανοίξετε για να δείτε όλα τα στοιχεία που είναι αποθηκευμένα σε καθαρούς μικρούς φακέλους.

Το .docx είναι φιλικό σε πολλές εφαρμογές που βρίσκονται στο διαδίκτυο, όπως πλατφόρμες eReader κλπ

Η μορφή .docx βασίζεται σε ένα ανοιχτό πρότυπο που ονομάζεται Extensible Markup Language ή XML, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλές διαφορετικές σύγχρονες εφαρμογές ιστού. Η γλώσσα XML χρησιμοποιεί επίσης τυποποιημένα φύλλα στυλ ιστού, ή CSS, για μορφοποίηση στο έγγραφο, πράγμα που σημαίνει ότι θα μεταφράζεται σε άλλες μορφές ιστού, όπως τα eBook, με υψηλότερο βαθμό ακρίβειας με επαναλαμβανόμενο τρόπο.
Ο χειρισμός δεδομένων στυλ είναι ιδιαίτερα σημαντικός κατά τη μετατροπή βιβλίων σε μορφή Kindle KF8 ή σε άλλες σύγχρονες πλατφόρμες eBook όπου θέλετε να μοιάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο με το έγγραφο προέλευσης.
Καθώς η τεχνολογία eBook εξελίσσεται και αγκαλιάζει το πλήρες σύνολο χαρακτηριστικών XML με CSS, τα έγγραφα .docx πιθανότατα θα διατηρήσουν μια ακόμη μεγάλη πιστότητα σε μορφή eBook. Καθώς το pdf αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη φύση των εγγράφων του Word WYSYWIG σήμερα, τα eBooks του μέλλοντος πιθανότατα θα φαίνονται και θα αισθάνονται εξίσου γυαλισμένα.
Επομένως, το .docx όχι μόνο διευκολύνει τη μεταφορά του εγγράφου σας σε πολλές πλατφόρμες eBook σήμερα, αλλά πιθανότατα θα είναι μια ακόμη καλύτερη επιλογή για χρήση καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία eBook.

Το .docx είναι πιο ασφαλές στην ενσωμάτωση μακροεντολών κάτι που είναι πολύ καλό για άτομα που μοιράζονται έγγραφα

Οι παλαιότερες εκδόσεις του Word επέτρεψαν στους χρήστες να ενσωματώσουν μακροεντολές στα έγγραφά τους .doc για να διευκολύνουν τις επαναλαμβανόμενες εργασίες, όπως την εφαρμογή στυλ ή την αντιγραφή και επικόλληση. Αν και αυτό ήταν ένα εύχρηστο χαρακτηριστικό για πολλούς συγγραφείς, κακόβουλοι συγγραφείς προγραμμάτων εκμεταλλεύτηκαν αυτήν τη δυνατότητα για να εισαγάγουν μακρο-ιούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος με ένα σύστημα που διαβάζει ένα μολυσμένο αρχείο.
Η Microsoft αποφάσισε με σύνεση να διαχωρίσει αυτήν τη λειτουργικότητα από τη μορφή .docx και δημιούργησε μια ειδική μορφή, ..docm, για να προσφέρει την ίδια λειτουργικότητα με τρόπο που είναι πιο ασφαλής και εκ των προτέρων σχετικά με το περιεχόμενο του αρχείου. Αυτό καθιστά το .docx μια πιο ασφαλή μορφή αρχείου χωρίς να ανησυχείτε για ζητήματα μακρο-ιών.

 

More to explorer

Σημεία Στίξης

Η στίξη είναι ζωτικής σημασίας για τη γραπτή επικοινωνία. Δημιουργεί τις παύσεις, τα διαστήματα, τις χειρονομίες και τη γλώσσα του σώματος του

Χήρες και Ορφανά

Στη σελιδοποίηση βιβλίου δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο λευκό χώρο που δημιουργείται  από τη τελευταία λέξη μιας παραγράφου όταν βρίσκεται μόνη της στο